Politici zijn eigenlijk al grappig genoeg

Waarom South Park stopt met politieke satire in roerige Trump-periode

maandag, 06. februari 2017

Het lijkt erop dat de mannen achter South Park het rustig aan doen nu Trump president van Amerika is. Waar seizoen 20 nog volgepropt was met de presidentiële verkiezingen en Donald Trump er ook even flink van langs kreeg in de vorm van Mr. Garrison, zeggen makers Trey Parker en Matt Stone dat South Park voor nu klaar is met de politieke satire.

Maar is Donald Trump inmiddels niet al een levende meme? Nou, ergens wel, en het is exact om die reden dat Parker en Stone zich niet meer aan politieke satire wagen. Het is veel te makkelijk om opmerkingen te maken over Trumps beleid (of zijn uiterlijk), of natuurlijk over de reacties van het Amerikaanse volk en alle humor die daar bij komt kijken – we zijn op een punt aangekomen waarop politiek zelf al om te gieren is.

“It’s tricky now because satire has become reality. Let everyone in government do their comedy for a little bit,” aldus Trey Parker. De twee verwelkomen de politieke onrust en laten de humor even over aan politici. Opvallend, maar zeker niet de eerste keer dat Parker en Stone mogelijke satire aan zich voorbij laten gaan. Pokémon Go werd bijvoorbeeld nooit op de hak genomen vanwege de Chinpokomon-aflevering uit 1999. Integriteit heet zoiets.

Wat seizoen 21 voor ons in petto gaat hebben is nog maar de vraag – eerst komt er in ieder geval nog een South Park-game uit genaamd South Park: The Fractured but Hole.

Comments