New York is groot genoeg

20 overeenkomsten en verschillen tussen How I Met Your Mother en Friends

donderdag, 13. april 2017

Als we zeggen ‘een sitcom over een vriendengroep in New York’ denk je natuurlijk direct aan How I Met Your Mother. Niet? Aan Friends, zeg je? Dat is ook niet heel gek, slechts een jaar na het einde van Friends kwam HIMYM al de hoek omkijken, en hoewel je zou verwachten dat het een compleet andere generatie aan zou spreken is iedereen alsnog fan. Er zijn flink wat overeenkomsten tussen de twee series - naast het feit dat ze beide hilarisch zijn – maar ook een hoop verschillen, en hieronder vind je 10 van elk.

Overeenkomst 1: de vriendengroep
Beide series gaan over een vriendengroep van in de 20 die in New York woont.

Verschil 1: vijf versus zes
In Friends hebben we te maken met zes vrienden, in How I Met Your Mother met vijf. Klinkt als een klein verschil, maar in Friends zien we daardoor de vrienden vaker los van elkaar een avontuur beleven.

Overeenkomst 2: De nieuwkomer
Beide pilot-afleveringen bevatten een vrouw die voor het eerst de bestaande vriendengroep ontmoet.

Verschil 2: etnische verschillen
Wat zou HIMYM zijn zonder grappen over Canada? Precies, en dat komt door de verschillende achtergronden van de vrienden. In Friends komt iedereen uit New York, en ook nog eens uit hetzelfde gebied, terwijl in How I Met Your Mother talloze grappen over Teds, Robins en Marshalls oorspronkelijke woonplaatsen (Ohio, Canada en Minnesota).

Overeenkomst 3: De nerdy mannen van de groep
De nerdy mannen Ted en Ross worden beiden verliefd op het nieuwe meisje, al kende Ross Rachel natuurlijk al van high school. Desalniettemin lijken ze akelig veel op elkaar: zowel Ross als Ted wordt in het midden van de serie voor een tijd professor, maar hun liefdesleven kent ook gelijkenissen. Ze trouwen met de verkeerde vrouw, stappen in de verkeerde relaties en blijven gedurende de seizoenen een knipperlichtrelatie houden met de nieuwkomer.
Natuurlijk wordt de nerdy vriend al verliefd in het eerste seizoen, waarna hij met de nieuwkomer datet gedurende het tweede seizoen. Daarna is het on and off tot het einde van de serie – in het laatste shot komen ze voor eens en altijd bij elkaar (althans, dat denken we graag).

Verschil 3: de nerdy man is in Friends niet het hoofdpersonage
How I Met Your Mother gaat over hoe Ted de moeder van zijn kinderen heeft ontmoet, en natuurlijk wat hij in de tussentijd met zijn vrienden beleeft. In Friends staan de vrienden gelijk aan elkaar: geen van de vrienden is het hoofdpersonage.

Overeenkomst 4: Een grappige beste vriend die de nerd leert kennen in college

Verschil 4: Tijd
Duh. Friends is een stuk ouder dan How I Met Your Mother en dat is niet alleen te merken aan de camerakwaliteit, de verwijzingen naar de realiteit of de kledingstijl van de vrienden. HIMYM heeft namelijk een stuk meer technologische grapjes en easter eggs, zoals Barneys blog, cv en websites (zoals http://tedmosbyisajerk.com/).

Overeenkomst 5: Een player die zo veel mogelijk vrouwen het bed in probeert te krijgen – al wint niemand van Barney
Joey houdt naast van eten ook erg veel van vrouwen, evenals Barney, die zijn obsessie voor pakken en awesomeheid gepaard ziet gaat met een stortvloed aan vrouwelijke bedpartners. Hoewel ze allebei genieten van het single leven komt er een punt in de serie dat ze halsoverkop verliefd worden op de nieuwkomer (respectievelijk Rachel en Robin). Helaas werkt die relatie niet.

Verschil 5: HIMYM is niet voor een live-publiek gefilmd
Eén van de voordelen van niet afhankelijk zijn van een live-publiek voor achtergrondgelach, is dat de acteurs meer tijd hebben voor de scènes, waardoor ze iets losser om kunnen gaan met hun rol. Misschien is dat de reden dat de vrienden in HIMYM meer om elkaars grappen lachen; in Friends staren ze elkaar vaak schaapachtig aan.

Overeenkomst 6: Een overbezorgde vriendin die als moeder van de vriendengroep fungeert

Verschil 6: Persoonlijke groei
De personages in HIMYM groeien stuk voor stuk gedurende de negen seizoenen. Ted leert dat het leven niet altijd zo loopt als je wilt. Marshall leert zijn familie los te laten en te wennen aan een leven in New York, evenals dat er meer komt na het “krijgen van het meisje”. Robin accepteert haar onvruchtbaarheid en vindt met haar werk een richting in haar leven, en zelfs vrouwenverslinder Barney blijkt te kunnen groeien als persoon. Bij Friends zien we zoiets eigenlijk alleen bij Monica en Chandler, de control freak en de sarcastische lul die humor als schild gebruikt, die beiden hun gewoontes los leren te laten en compleet veranderen.

Overeenkomst 7: Een deel van de vriendengroep woont boven de plek waar ze elkaar het vaakst zien

Verschil 7: Alcohol
In HIMYM wordt meer alcohol gedronken. Veel meer. In Friends drinken ze alleen maar koffie.

Overeenkomst 8: Dezelfde acteurs - moeder, oma en de hand
Actrice Christina Pickles is de moeder van Ross en Monica en tevens de oma van Lily. Thomas Lennon speelt in HIMYM Klaus, de man die Victoria achterlaat bij het altaar voor Ted. In Friends speelt hij Joeys hand-tweeling. Cristine Rose is een andere actrice die we in beide series terugzien: ze speelt Virginia Mosby, Teds moeder, en ook de moeder van Phoebe’s geliefde Mike in Friends.

Verschil 8: De achtergrondverhalen
Vanwege de opzet van How I Met Your Mother – Ted als verteller – kan er heen en weer gesprongen worden in de tijd. Daardoor krijgen de achtergrondverhalen van de vrienden in HIMYM meer aandacht en leren we ze beter kennen.

Overeenkomst 9: Het mysterieuze beroep
Niet dat awesome zijn geen beroep is, maar we hebben voor het grootste gedeelte van de serie geen flauw idee wat Barney voor werk doet. Hetzelfde gaat op voor Chandler, die ergens in een hoog gebouw voor een of ander groot bedrijf werkt en, uhh, met cijfers bezig is..?

Verschil 9: Zware thematiek
HIMYM is een stuk donkerder dan Friends. Bijvoorbeeld het moment dat Ted in het ziekenhuis ligt na een aanrijding en Barney op zijn beurt wordt aangereden wanneer hij naar het ziekenhuis toesnelt – donkerdere humor is er bijna niet. Maar ook met scènes als Marshall die achter de dood van zijn vader komt weet HIMYM een stuk meer zwaarbeladen te zijn.

Overeenkomst 10: Doppelgangers
Een grap uit beide series is dat de vrienden ergens in de wereld een nagenoeg identieke dubbelganger hebben rondlopen. Van HIMYM weten we dit natuurlijk al, maar ook van Ross zien we zijn dubbelganger, Russ:

Verschil 10: Het einde
Oei, het einde. De makers van Friends maakten een goede keuze: de knipperlichtrelatie van Ross en Rachel kwam tot een happy ending en de personages gaan verder met hun leven. Monica en Chandler verhuizen, Phoebe is net getrouwd, Ross en Rachel komen weer bij elkaar en Joey is Joey – fans van de serie waren meer dan tevreden. How I Met Your Mother verdeelde de fans iets meer: niet iedereen kon zich vinden in Ted en Robin die weer bij elkaar kwamen.

Comments