It’s legen… wait for it…

Het leven en de carrière van Neil Patrick Harris, HIMYM's Barney

donderdag, 15. juni 2017

…dary. Legendary. Zo kan je het leven van Neil Patrick Harris wel omschrijven, want de beste bro van televisie word je niet zomaar. Nee, om in de huid te kunnen kruipen van de Barnicle moet je van goede huizen komen, en daarom wordt het wel eens tijd om te kijken hoe Neil Patrick Harris het zo ver heeft kunnen schoppen.

Hieronder vind je een klein overzicht van zijn leven, met de hoogte- en dieptepunten van zijn acteercarrière, zijn persoonlijke leven en natuurlijk de legendarische serie How I Met Your Mother.

In den beginne
Neil Patrick Harris is geboren in Albuquerque, New Mexico (je weet wel, waar Breaking Bad zich afspeelde), en werd als jonge kinderacteur ontdekt door ene Mark Medoff tijdens een dramakamp in New Mexico. Nog in hetzelfde jaar, 1988, kwam zijn debuut in een speelfilm (Clara’s Heart met Whoopi Goldberg) en speelde Harris een rol in Purple People Eater, een sci-fi comedy-film.

Een jaar later zou NPH beginnen aan zijn eerste hoofdrol, die als Doogie Howser in Doogie Howser, M.D., een serie over een wel erg jonge dokter. Doogie hield het vier seizoenen vol en Neil werd genomineerd voor zijn eerste Golden Globe, een prijs die hij nog altijd niet heeft gewonnen. Na die serie zou hij een aantal gastrollen krijgen in andere series als Murder She Wrote en speelde hij later 22 afleveringen in een serie genaamd Stark Raving Mad.

Volwassen NPH
In 1995 kreeg NPH zijn eerste volwassene rol, in een dramafilm genaamd Animal Room. In de tien jaar daarna speelde hij in talloze televisiefilms (vaak in een kleinere rol) en had hij de ene na de andere gastrol in series als Will & Grace en Law & Order: Criminal Intent. In de tussentijd speelt Neil in enkele theatervoorstellingen, zoals Romeo and Juliet (1998) en Sweeney Todd (2001), hieruit blijkt zijn acteertalent als nooit tevoren.

Van films is NPH ook niet vies, en daarom zien we hem in The Next Best Thing, Undercover Brother en uiteindelijk met een geniale rol als zichzelf in Harold & Kumar Go to White Castle. De vrouwenverslindende, drugsgebruikende en losgeslagen malloot die hij in die film lijkt te zijn, is exact het tegenovergestelde van wie Neil Patrick Harris eigenlijk is.
[seinsei:site:44:content_block:embed_nph_haroldkumar]

Slechts een jaar na die legendarische rol in de stoner-comedy, schopt Neil Patrick Harris het tot de rol die hem voor altijd in ons geheugen zou griffen: Barney Stinson. Als vrouwenverslinder met stiekem een goud hart lanceert hij de ene na de andere meme, en maakt hij nagenoeg de hele wereld aan het lachen. Prijzen ontving NPH helaas nooit voor de rol, op twee People’s Choice Awards na. Toch, door How I Met Your Mother stijgt Neils populariteit sneller dan ooit tevoren, wat hem later rollen oplevert in series als Sesamstraat, Robot Chicken en Adventure Time, en serieuzere rollen in Gone Girl en, uhh... The Smurfs. Tja, geen enkele carrière is perfect.

Tijdens HIMYM, op 4 november 2006, bevestigt Harris officieel dat hij homoseksueel is: “I am happy to dispel any rumors or misconceptions and am quite proud to say that I am a very content gay man living my life to the fullest and feel most fortunate to be working with wonderful people in the business I love.” In 2007 is Harris tijdens de Emmy Awards te zien met David Burtka, die later zijn verloofde blijkt te zijn. De twee zijn inmiddels gelukkig getrouwd en hebben sinds 2010 twee kinderen (een tweeling) via adoptie. Ze wonen in Manhattan, New York. NPH is natuurlijk niet de eerste homoseksuele acteur, maar hij werd in 2015 wel de eerste homoseksuele presentator van de Oscaruitreikingen.

Na How I Met Your Mother
Na HIMYM zit NPH verre van stil; zijn werk op tv, in de filmwereld en zelfs op het podium gaan verder en hij rijgt een carrière aan elkaar waar menig mens jaloers op is. Gastrollen in Family Guy, Glee (2010), Saturday Night Live en Batman (animated) zijn al jaloersmakend, maar Harris’ populariteit en charisma zorgen er ook nog eens voor dat hij allerlei prijsuitreikingen mag presenteren. In 2009, 2011, 2012 en 2013 presenteert hij de Tony Wards, in 2009 en 2013 doet hij de Primetime Emmy Awards en in 2015 dus de Oscaruitreikingen. Dat laatste deed hij op een gegeven moment overigens in een onderbroek, als kritische noot tegen de poespas en over the top dresscodes die dit soort evenementen met zich meebrengen.

NPH zette zich jaren in voor magie, een van zijn hobby’s, maar is enkele jaren geleden afgetreden als President van de Board of Directors van Hollywoods Magic Castle. De wannabe-tovenaar omarmt zijn hobby echter nog altijd; naast een rol als tovenaar in American Horror Story: Freak Show, het winnen van een Tannen’s Magic Louis Award, en het presenteren van de World Magic Awards (in 2008), blijkt zijn liefde voor magie ook uit zijn aankomende young adult boek: The Magic Misfits.

In 2014 behaalde Neil Patrick Harris zijn laatste grote Broadway-theaterhit met Hedwig and the Angry Inch – de hoofdrol daarin leverde hem een prijs op. Sinds dit jaar is NPH te zien als Count Olaf in de Netflix-serie A Series of Unfortunate Events, en hij staat op het punt te beginnen met een spelshow waarin de slimste kinderen van Amerika op hun intelligentie worden getest. Verder zet onze held zich regelmatig in voor goede doelen; een waslijst die te groot is om hier op te noemen.

Comments