Tijd voor emoji-les op school!

Er is toch hoop voor iedereen die in emoji’s praat

dinsdag, 25. juli 2017

Je kent het wel: je stuurt drie aubergines, een kippenhoofd en een voetbal naar je beste vriend, en hij of zij weet direct wat je wilt zeggen. Nee, niet letterlijk via de post natuurlijk, we hebben het over telefoons – dat ding waar je deze letters waarschijnlijk op leest. Terwijl anderen maar raar zouden opkijken van al die emoji’s, weten jij en je vriend wel beter. En je bent niet de enige.

Aangezien sommige mensen inmiddels een halve emoji-taal hebben ontwikkeld voor zichzelf, zouden ze niets liever doen dan emoji’s te gebruiken in wat officiëlere aangelegenheden. Op een tentamen bijvoorbeeld, want niets beter om je antwoorden kracht bij te zetten en je eigen onvrede over je schoolkeuzes te uiten dan via een paar depressief ogende emoji’s! Dit vindt ook Vyvyan Evans, een voormalig hoogleraar taalkunde van de Bangor University die vindt dat emoji’s toegelaten moeten worden op scholen.

Volgens de professor vormen de emoji’s een onderdeel van dat stukje van ons (alledaagse) taalgebruik dat gevuld wordt door lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Dit geeft volgens hem extra diepte en betekenis aan onze taal, zoals ook sarcasme en ironie dat doen. Daarom roept hij op dat docenten leren emoji’s te accepteren, in plaats van ze af te doen als kinderachtig en simpel.

Inderdaad, emoji’s zijn volgens Evans onmisbaar in onze digitale communicatie, en omdat we allemaal wel eens een berichtje verkeerd opgevat hebben omdat er een emoji van dansende schaatsers bij stond in plaats van een smiley face, geven we hem natuurlijk gelijk.

Evans schrijft een boek over het emoji-fenomeen, maar aangezien die níet gevuld is met emoji’s gaan wij hem niet lezen. Toch leuk om te weten dat je emoji-verslaafde vrienden ook een toekomst hebben.

PS: dit praat de Emoji Movie niet goed.

Comments