Van Lord of the Rings tot Godzilla

15 films die South Park geweldig in de zeik heeft genomen

woensdag, 26. juli 2017

Geen enkele vorm van popcultuur is veilig voor South Park. Of je nou een bekend persoon bent of een groot bedrijf bezit; wie ook maar een beetje in de fout gaat krijgt geniale satire over zich heen. Zo ook bij films, al doen South Park-makers Trey Parker en Matt Stone daar iets unieks bij: ze zijn niet altijd negatief.

Lees hieronder maar een overzicht van grofweg de eerste 15 grappige filmreferenties in South Park - sommige zijn nog altijd om acteurs als Rob Schneider compleet belachelijk te maken, of niets over te laten van melkfabrieken als George Lucas, andere referenties als die in The Lord of the Rings-aflevering zijn gewoon puur om te smullen van de hilarische South Park-personages in een bekende setting.

S01 'Pinkeye' - Return of the Living Dead, Evil Dead 2
In de zevende aflevering van South Park vinden we de eerste grote filmreferentie, terwijl het best moeilijk is om vast te stellen wélke films er precies onder de loep worden genomen. Met al die zombies is Return of the Living Dead waarschijnlijk de grootste bron van inspiratie - de film van George Romero is vergelijkbaar met Kenny’s verspreiding van het zombievirus in South Park. Dat de zombies in elkaar worden gehakt met kettingzagen door de jongens, terwijl iedereen zegt dat ze dat niet moeten doen, doet ons direct denken aan horrorfilm Evil Dead (2).

S01 'Damien' - The Omen
Wie ooit The Omen heeft gezien kan niet om de 10de aflevering van South Park heen, de overeenkomsten zijn bijna eng. In de aflevering komt een jongetje genaamd Damien naar South Park en zijn verhaal wordt net gevolgd als in de film. Damien blijkt namelijk de zoon van de duivel te zijn, wat eigenlijk niemand doorheeft. Wat we wel krijgen is “rectus dominus”-gezang wanneer Damien zijn krachten gebruikt, net als in The Omen. Nouja, in The Omen hebben ze het niet over “rectus dominus”, wat eigenlijk “ass master” of “konstmeester” betekent.

S01 'Starvin’ Marvin' - Braveheart
In aflevering Starvin’ Marvin slaan de kalkoenen terug op Thanksgiving. Ze zijn er klaar mee opgegeten te worden en komen in opstand om juist de mensen eens op te eten. Wat volgt is een kalkoen in Braveheart-outfit en –schmink – inderdaad, de legendarische blauwe vlakken – die het moet opnemen tegen niemand minder dan Chef… in Braveheart-outfit en –schmink.

S01 'Mecha-Streisand' - Godzilla
Godzilla is een zogenaamde Kaiju, een gigantisch monster (letterlijk: “mysterieus wezen”) dat gebruikelijk een grote stad aanvalt en verpulvert, iets wat ook in de aflevering Mecha-Streisand gebeurt… met Barbara Streisand. Voor de fans; Barbara Streisand wordt voorgesteld als Megagodzilla, Robert Smith (zanger van The Cure) is de gigantische Mothra, Sidney Poitier is de gigantische schildpad Gamera en Leonard Maltin (een filmcriticus) wordt afgebeeld als held Ultraman. Leuk en onmisbaar detail is de Japanse man die op de achtergrond van elk gevecht tussen de monsters de bijbehorende soundtrack zingt.

S04 'Trapper Keeper' - Akira, 2001: A Space Odyssey
Wanneer Cartman een Trapper Keeper mee naar huis neemt (een veredelde schoolmap met coole twists voor coole kids), komt een mysterieuze man genaamd Bill Cosby naar South Park om de wereld te redden. Bill blijkt eigenlijk een agent uit de toekomst te zijn die de Trapper Keeper moet vernietigen – klinkt als The Terminator, of niet?
De aflevering gaat verder, want ook de anime-film Akira komt aan bod. Niemand minder dan Cartman fuseert namelijk met zijn eigen Trapper Keeper, waardoor er een gigantische blob aan mens en technologie ontstaat, precies als in die film. Kyle moet naar binnen om het probleem op te lossen, en zodra hij bij Cartman naar binnen sluipt lijkt de aflevering erg veel op 2001: A Space Odyssey; de controlekamer van Cartman is bijna identiek aan die in de film en de legendarische zin “I can’t let you do that” is iets wat hij ook zegt.

S04 'The Wacky Molestation Adventure' - Children of the Corn
Wanneer de kinderen erachter komen dat ze tegen hun ouders kunnen liegen met zogenaamde “white lies” (een leugentje om bestwil), verlaten de ouders al snel het dorp. Met een dorp vol zelfredzame kinderen denk je al snel aan een Stephen King-boek, en in het specifiek Children of the Corn. Maar het begint er nog meer op te lijken; de kinderen spelen Capture the Flag om te beslissen wie de macht krijgt over South Park, en de verliezer wordt geofferd aan een standbeeld van John Elway (voormalig football-ster). De Children of the Corn-referentie wordt alleen maar duidelijker wanneer Mark en Linda Cotner (gespeeld door Children of the Corn-actrice Linda Hamilton) naar South Park komen, het dorp dat inmiddels Smiley Town heet. De horror wordt groter wanneer ze erachter komen dat er slechts tien dagen zonder volwassenen voor nodig was om zo ver te komen.

S05 'Cripple Fight' - They Live
In 1988 bracht John Carpenter ons de geniale satirische sci-fi horrorfilm They Live, en ook South Park-makers Trey Parker en Matt Stone ging dat niet onopgemerkt. De twee zijn groot fan van de film, iets wat ze lieten zien in de aflevering Cripple Fight. Wie goed oplet en de film heeft gezien, merkt namelijk op dat de confrontatie tussen Timmy en Jimmy bijna identiek is aan een iconisch gevecht uit They Live. Ze hadden makkelijk een simpele referentie kunnen maken, maar besloten toch bijna frame voor frame de scene na te maken. Toewijding. En hilariteit. “Timmy, I told you to put on the hat!”

S06 'Asspen' - elke crappy skifilm ooit (Ski School, Ski Patrol, etc)
Voor wie bij de aflevering Asspen dacht naar een verschrikkelijke romantische komedie te kijken: je had gelijk. De aflevering is namelijk een parodie op al die afschuwelijke skifilms die in de jaren ’90 naar het witte doek kwamen, en draait rond hoe bijna bespottelijk makkelijk zulke verhalen zich laten raden. Stan gaat de confrontatie aan met een ski-kampioen en tevens de kampioen van de klootzakken, die hem steevast ‘Stan Darsh’ noemt. Met behulp van zijn trouwe vrienden, een schattig nerdy meisje, heel wat slow-motion sportmontages en zijn trouwe choach Thumper, wint Stan uiteindelijk de race, en het felbegeerde respect van iedereen in het skiresort.

S06 'Free Hat' - remaster-cultuur bij films als Star Wars, E.T., Raiders of the Lost Ark
South Park is niet vies van het hameren op opvallende trends in de filmwereld – neem bijvoorbeeld de verkrachting van Indiana Jones op beeld, in 2012 (iets voor later). Al in 2002 richten de makers hun vizier op de opkomende remaster-cultuur: oude films die opnieuw worden uitgegeven met minimale aanpassingen, zoals George Lucas die een wapen verwisselt in Star Wars. Naast de aflevering doorkomen met het proberen van het bevrijden van een kleutermoordenaar (“Free hat!”), houden de jongens zich bezig met Steven Spielberg en George Lucas, en eisen ze antwoorden.

S06 'Bebe’s Boobs Destroy Society' - Silence of the Lambs / Planet of the Apes
Wanneer Bebe het eerste meisje in South Park is dat borsten begint te ontwikkelen, worden de jongens compleet gestoord. Of nouja, gestoord – hun natuurlijke driften komen naar boven en ze worden een soort oermensen; een soort aap-mensen. De aflevering begint met Cartman die Bebe uitnodigt om te spelen bij zijn put (in de kelder), waar hij de legendarische scene uit The Silence of the Lambs naspeelt (“it puts the lotion on its skin”).

De jongens worden dus apen, en de aflevering begint nog meer Planet of the Apes-vormen aan te nemen wanneer een NASA-ruimteschip crasht in South Park en de bemanning denkt dat ze in de toekomst zijn beland vanwege de aapmensen. In plaats van proberen te overleven in deze “aap-samenleving”, kiest de bemanning ervoor collectief een kogel in eigen hersenpan te knallen. Want tja, zo eindigt ook bijna elke Planet of the Apes-film blijkbaar.

S06 'Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers' - Lord of the Rings-trilogie
Een van de grappigste filmparodieën ooit is Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers uit 2002. Een onschuldige trip naar de lokale videotheek, om The Fellowship of the Ring terug te brengen, mondt uit in een epische quest wanneer de jongens zich kleden en gedragen als hun favoriete personages en praten over de band als iets met “evil powers”. Het blijkt dat er inderdaad duistere krachten te werk gaan op de band, wanneer Randy en zijn vrouw erachter komen dat ze per ongeluk de verkeerde film hebben meegegeven. Niet Lord of the Rings, maar een pikante film genaamd Backdoor Sluts 9 staat erop.

Butters draait compleet door wanneer hij de film in zijn eentje bekijkt thuis, zo erg dat hij Gollum wordt en de band zijn “precious” noemt. De ‘6th graders’, de groep ouderejaars die erachter komen wat er op de band staat en zelf de blote actie willen zien, worden voorgesteld als de kwaadaardige Ringwraiths uit de films, en wanneer Token als enige van de hele groep moet kijken wat er op de band staat (om te checken waar iedereen nou zo moeilijk over doet), besluit hij maar even geen vrienden meer met de jongens te zijn en meteen zijn kostuum links te laten liggen.

S06 'The Biggest Douche in the Universe' - The Animal, The Hot Chick (Rob Schneider!), The Exorcist
“Rob Schneider is a Wall Street executive, with everything going for him. Only problem is, he’s about to become… record scratch a carrot! “I’m a carrot!” It’s 24 carrot comedy. Rob Schneider is a carrot. Rated PG-13.”

“Rob Schneider was an animal. Then, he was a woman. Now, Rob Schneider is… record scratch a stapler! And he’s about to find out, that being a stapler… is harder than it looks. Rob Schneider is: The Stapler. Rated PG-13.”

Wanneer Cartman per ongeluk Kenny zijn ziel opdrinkt omdat hij zijn as aanziet voor aanmaakpoeder van chocolademelk, reist hij als laatste hoop af naar de ouders van Chef, die compleet in de stijl van The Exorcism Kenny uit zijn anus weten te halen (nouja, in The Exorcism kwam er minder anus bij kijken). Maar voor hij zover is moet Cartman eerst een tijdje in een vliegtuig zitten, alwaar hij niets anders te zien krijgt dan Rob Schneider-films. Rob Schneider werd ooit aangezien voor een van de grote mannen in comedy-land, maar zijn films zijn zó makkelijk, voorspelbaar en belachelijk over the top dat niemand hem nog serieus kan nemen. En natuurlijk draait South Park daarin door:

Comments