Van Freak tot superster

Het leven en de carrière van Jason Segel, HIMYM’s Marshall

vrijdag, 28. juli 2017

Een van de leukste personages die de wereld van televisie ooit heeft gezien word je niet zomaar. Dat weet ook Jason Segel, de man die velen van ons kennen als Marshall Eriksen. Hij is namelijk ook iemand die buiten de legedarische serie How I Met Your Mother grote successen heeft geboekt als acteur en in zijn privéleven genoeg heeft meegemaakt. Hieronder geven we je een kort overzicht van zijn leven.

Kleine SuperMarshalls worden groot
Marshalls – uhh, Segels leven begon in het jaar 1980 aan de westkust van de VS, in Los Angeles, als de zoon van een Christelijke moeder en een Joodse vader. Hij werd Joods opgevoed (al kwamen andere religies ook aan bod) en ging dan ook naar een Hebreeuwse school; toen hij op de juiste leeftijd was had hij een Bar mitswa-ceremonie. Hoewel hij religieus werd opgevoegd kende hij meerdere superhelden, waaronder Superman.

Sterker nog, Segel zweert dat hij tot zijn dertiende de rode cape van Superman onder zijn kleren droeg – gewoon voor het geval dat. Hoewel de acteur die we vandaag de dag kennen nog altijd geen rol in een superheldenfilm heeft gekregen, is de voorliefde voor het genre er dus wel. Waarom hij stopte met het dragen van de cape? Zijn oudere broer Adam is de reden; toen Jason bij een van zijn footballwedstrijden naast de kant rende en “You can do it, Adam!” schreeuwde moest hij snel zijn kop houden en gaan zitten van zijn oudere broer. Dat was het einde van de cape, maar niet het einde van de held Jason Segel.

Na zijn basisschoolperiode verdiende Segel de bijnaam ‘Dr. Dunk’ toen hij zijn lengte op High School (de Harvard-Westlake School in LA) gebruikte om te basketballen – hij was nummer twee achter een basketbalster die het later tot de NBA zou schoppen - en uiteindelijk een slam dunk-wedstrijd te winnen. Dat was in 1997, twee jaar voor zijn semi-grote doorbraak.

De opkomst en het vergeten van Marshall
Toen hij de rol van een stoner en drummer genaamd Nick Andopolis kreeg in de serie Freaks and Geeks leerde de wereld Jason Segel als acteur kennen (met een cult-status als gevolg), en leerde Jason Segel op zijn beurt enkele bekenden uit de comedy-wereld en nieuwe vrienden kennen. Mensen als James Franco, Seth Rogen en Linda Cardellini speelden erin; voor laatstgenoemde schreef Segel zelf een liedje die zijn personage voor haar personage zou kunnen zingen in de serie. De eerste blijk van een flinke hoeveelheid talent.

Segel kreeg een terugkerende rol in CSI: Crime Scene Investigation als Neil Jansen en ging weer aan de slag met Judge Apatow, de maker van Freaks and Geeks. De serie waar de twee samen aan werkten heette Undeclared en begon met uitzenden in 2001, maar het trok niet genoeg kijkers om lang op tv te blijven. Gelukkig voor Segel kreeg hij op dat moment een rol in een serie die zijn leven voor altijd zou veranderen: How I Met Your Mother.

Hij was van plan om zijn aflopende contract bij HIMYM uit te zitten en daarna te stoppen bij de serie om zijn carrière elders vorm te geven, maar werd in 2013 toch overgehaald om het laatste seizoen te doen met de rest van de cast (Neil Patrick Harris, Alyson Hannigan, Cobie Smulders en Josh Radnor). Toch kreeg hij ook tijdens de serie kansen om met andere (film)projecten bezig te gaan. In 2008 mocht hij zijn eigen film schrijven, en met Judd Apatow als producer kwam zo de hilarische film Forgetting Sarah Marshall tot stand., waarin Segel ook de hoofdrol vertolkt.

Muziek en muppets
Mocht je je afvragen of Segels muzikale escapades tot een eind kwamen met Freaks and Geeks (en de spaarzame muzieknummers in HIMYM): nee. Voor de comedy Get Him To The Greek schreef hij het grootste gedeelte van de soundtrack (zowel muziek als tekst) In The Late Show With Craig Ferguson zong hij een liedje uit de film Dracula’s Lament (en later een eigen nummer getiteld Wonky Eyed Girl), waarbij hij de hulp kreeg van een pop van de vampier. Een muppet-achtige pop, wel te verstaan.

Die Dracula is niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat Jason Segel iets met poppen doet. Hij was al van kinds af aan fan van de Muppets, en in 2007 had hij er schoon genoeg van: er moest een nieuwe Muppet-film komen. De laatste was alweer afkomstig uit 1999, en hoewel Segel net nog met zijn blote kont te zien was in Forgetting Sarah Marshall was Disney erg enthousiast toen hij hen benaderde met het idee voor een nieuwe Muppet-film.

De film was een groot succes met Segel als schrijver en speler van de hoofdrol, maar bij het vervolg gaf hij zelf aan niet langer de hoofdrol te willen spelen en zich op het schrijven te willen richten. Schrijven ligt Segel sowieso wel: jaren later, in 2013, maakt hij bekend te werken aan een young adult-boekenserie genaamd Nightmares! met schrijfster Kirsten Miller. In 2014 zag het eerste boek het licht, een jaar later het tweede deel en in 2016 verscheen het derde en laatste deel.

En verder?
Jason Segel zit nog ergens op het hoogeputn van zijn carrière, maar aangezien dat hoogtepunt al meer dan tien jaar duurt zou het ons niets verbazen als de 37-jarige nog lang meegaat. In ieder geval wordt Segel alom gewaardeerd voor zijn rollen in Freaks and Geeks, HIMYM, Knocked Up (2007), Forgetting Sarah Marshall (2008), I love you, Man (2009), Despicable Me (2010), Bad Teacher (2011) en films als This Is 40 en The End of the Tour (2015) – voor laatstgenoemde, waarin hij de rol van David Foster Wallace vertolkte, ontving Segel verschillende prijzen.

Segel had zes jaar lang een relatie met zijn liefje uit Freaks and Geeks, Lisa Cardellini, maar dat eindigde in 2009. Momenteel heeft hij een relatie met fotograve Alexis Mixter; die startte hij ongeveer een jaar nadat hij een stap maakte in zijn gevecht tegen alcoholisme door nuchter te worden. Op het moment van schrijven is Segel vier jaar nuchter, hoe lang hij precies te kampen had met alcoholisme is onduidelijk.

Comments