Van Superman tot The Wizard of Oz

10 andere films die niet veilig bleven van South Park

woensdag, 02. augustus 2017

O, filmparodieën. Iedereen die graag naar de bioscoop gaat, ziet net zo graag zijn favoriete films compleet belachelijk worden gemaakt – mits het wordt gedaan met fatsoenlijke, over the top satire. Enter South Park, de serie die geen enkele vorm van popcultuur met rust laat.

Eerder bespraken we al eens de eerste vijftien goede filmreferenties in South Park, en vandaag gaan we verder met nog eens 10, beginnend bij het seizoen waar we de laatste keer stopten: seizoen 6.

S06 ‘Red Sleigh Down’ – Black Hawk Down, Three Kings
Kerstafleveringen zijn een traditie geworden in South Park. En terecht, de fantastische serie begon immers met een short waarin de kerstman en Jezus met elkaar op de vuist gaan. In seizoen 6 gaat de kerstaflevering een bijzondere richting op: naar Irak. Daarbij lijkt veel van wat de kerstman overkomt op de film Black Hawk Down: hij crasht in Irak, zijn rendier wordt geëxecuteerd, zijn eigen benen worden gebroken en veel van wat er op de achtergrond plaatsvindt zien we ook in de actiefilm. In de aflevering wordt de kerstman ook flink gemarteld, wat terug te leiden is tot de film Three Kings. Voor de marteltechnieken worden onder andere een auto-accu en olie gebruikt, en de bijkomende dialoog komt ook zo uit David O. Russels film.

S07 ‘Krazy Kripples’ – Superman
Ook de Man of Steel is niet veilig voor South Park, maar in 2003 (het zevende seizoen) kon het huidige superhelden-filmuniversum nog niet belachelijk gemaakt worden, natuurlijk. Daarom zien we in deze aflevering een acteur genaamd Christopher Reeve, die vanaf 1978 de rol van Superman op zich nam. Krazy Kripples wordt stamcelonderzoek gek (maar grappig) genoeg tegenover een gang-oorlog tussen de Bloods en Crips gezet, en Superman komt er bij kijken wanneer Christopher Reeve zichzelf begint te injecteren met stamcellen. Hierdoor wordt hij een supermens en tevens een bad guy. Het grappige aan deze filmverwijzing is dat er nóg een acteur uit de oude Superman-films erbij komt: Gene Hackman. Hackman speelde destijds de bad guy Lex Luthor, maar in de South Park-aflevering wordt hij de good guy en neemt hij het op tegen Reeve.

S07 ‘Cancelled’ – Independence Day
Een van de populairste South Park-afleveringen is ongetwijfeld Cancelled, omdat het belangrijke vragen durft te stellen waar stervelingen als jij en ik niet bij stil staan. Want wat nou als de aarde één gigantische reality tv-show blijkt te zijn? Dit idee wordt onderzocht in een aflevering waarin aliens, die vanzelfsprekend in staat zijn om in ijsjes-schijtende taco’s te veranderen, genoeg beginnen te krijgen van de reality show die de Aarde heet. In de aflevering is Jeff Goldblum te zien als de typische gekke wetenschapper die hij wel vaker is in films. Een beetje als in Independence Day, maar ditmaal is hij degene die de wereld zijn verdoemenis instuurt.

S07 ‘Toilet Paper’ – The Silence of the Lambs / The Godfather Pt. 2
Ken je Officer Barbrady nog? Onze favoriete politieagent was in de eerste seizoenen van South Park een prominent terugkerende side character die bijvoorbeeld een bepaald kippenmysterie moet oplossen. In de aflevering Toilet Paper vindt Barbrady zichzelf temidden een complot van wc-papier, en daarmee zijn moeilijkste zaak ooit. Want om een kind te kunnen vangen die in staat is huizen onder te gooien met toiletpapier, moet je zelf als zo’n monster kunnen denken. Geheel volgens het verloop van Silence of the Lambs zoekt Barbrady daarom naar een geschift kind, die hij vindt in de vorm van Josh. De kleine toiletrol-psychopaat helpt de daders op te sporen, maar in dat proces weet hij te ontsnappen…

En opeens zitten we naar The Godfather Part 2 te kijken, wanneer de aflevering een ommekeer maakt en Kyle door Cartman meegenomen wordt voor een boottochtje. Een boottocht op een afgelegen en mistig meertje, waar Kyle wordt ondervraagd om bepaalde toilet-papier-geheimen te onthullen. Kyle doet dat, en Cartman maakt van het moment gebruik om hem op zijn hoofd te meppen met een wifflebal-knuppel (een lichtgewicht honkbalknuppel). Helaas is het niet zo effectief als wat er in The Godfather op het meertje gebeurde, en Kyle overleeft het met wellicht een klein beetje hoofdpijn.

S07 ‘Christian Rock Hard’ - A Christmas Carol
Een van de meest memorabele afleveringen ooit is toch wel Christian Rock Hard, al is het alleen al om de geniale albumcovers die Cartman maakt met zijn muziekgroep. Terwijl Cartman zichzelf langzaam omvormt tot een soort Jezus en doormiddel van woorden als “baby” en “honey” uit bekende muziek te schrappen en te vervangen met Jezus, verdient hij bakken met geld aan Christenen. Tegelijkertijd leren Kyle, Kenny en Stan over illegaal downloaden, en waarom dat slecht is. Een detective fungeert hierbij als de Ghost of Christmas Present, bekend uit het legendarische kerstverhaal van Charles Dickens: A Christmas Carol, waarin een zelfingenomen oude rijkaard leert waarom het loont vrijgevig te zijn.

Een voor een worden de jongens langs grote sterren geloodst om te zien hoe verschrikkelijk het illegaal downloaden van muziek hun levens heeft aangetast. Metallica-drummer Lars Ulrich is te zien bij zijn gouden huis, bijna in tranen omdat hij niet langer in staat is een gigantisch haaienaquarium aan te schaffen. Britney Spears moet van een Gulf Stream IV-privéjet downgraden naar een Gulf Stream III, wat ook echt verschrikkelijk is. Maar het ergste is toch wel de zoon van rapper en platenbaas Master P, Tiny Tim, die niets liever wil dan een eigen eiland in Frans-Polynesië, wat onmogelijk worden als de jongens illegaal muziek blijven downloaden. Verreweg de meest aangrijpende aflevering ooit.

S07 ‘Raisins’ – Say Anything
Een legendarische manier om je meisje terug te winnen is doormiddel van het buiten staan met een jukebox, en daarop natuurlijk een romantisch nummertje te pompen. De techniek is terug te zien in talloze media-uitingen, en zo ook in South Park. Op advies van Bebe gaat Stan naar Wendy’s kamerraam, alwaar hij zijn jukebox omhoog houdt en het nummer Shock the Money van Peter Gabriel afspeelt. Lyrics bevatten onder andere de tekst “Shock, shock, shock / Watch the monkey get hurt”. Het blijkt geen succes.

S07 ‘It’s Christmas in Canada’ – The Wizard of Oz
“Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore”, luiden de welbekende woorden van Dorothy in The Wizard of Oz. In een filmparodie van jewelste weten de South Park-jongens echter heel goed waar ze naartoe gaan: Canada, waar Ike naartoe is gehaald om zijn echte ouders te ontmoeten. Echter blijkt Canada een bijzonder fucked up land te zijn, met één gigantische weg die naar hoofdstad Ottawa leidt. Het groepje mensen dat met de jongens meereist naar de leider van Canada (om verhaal te halen) bestaat uit mensen met allemaal hun eigen gebreken, net als in de film. Een Mountie met een schaap in plaats van een paard, een mimespeler die geen wijn kan drinken en natuurlijk Steve die niet langer anale seks kan uitoefenen in Newfoundland. Allen gaan ze naar Ottawa, waar ze erachter komen dat de leider van Canada een front is voor niemand minder dan Saddam Hussein.

S08 ‘Good Times With Weapons’ – Ninja Scroll en eigenlijk alle anime-films
De aflevering waarin Butters zijn oog verliest door een ninjaster en verkleed wordt als hond zodat hij naar een dierenarts toekan, is een favoriet onder fans. Hij staat ongetwijfeld op je netvliezen gebrand, want de parodie op anime is hilarisch. De jongens kopen Aziatische wapens op een marktje en besluiten te vechten met Craig, Jimmy, Token en alle andere jongens in het dorp, waaronder dus Professor Chaos – uhh, Butters. Bij die gevechten loopt de stijl van de aflevering naadloos over in een over the top anime-stijl waarbij de jongens ineens grote krijgers worden, inclusief een perfecte soundtrack en ondertiteling.

Comments