The One With All The Theories

10 waanzinnige fan-theorieën over Friends

maandag, 21. augustus 2017

Als een serie zo populair is dat mensen na ruim 260 afleveringen, 10 jaar aan uitzendtijd en talloze herhalingen er nóg over speculeren, dan mag je wel spreken van een succes. Bij Friends gaat het nog een stapje verder, want naast het tellen van alle kopjes koffie in de serie staan fans ook garant voor een paar sappige theorieën.

Van de standaard serie-theorieën dat het hele verhaal zich in het hoofd van de personages afspeelt tot verborgen liefdesrelaties; fans kijken de serie keer na keer en komen tezamen op het internet om de dingen te delen die niemand anders is opgevallen. Hieronder vind je 7 van de indrukwekkendste theorieën – en nee, ze zijn niet allemaal even positief (laat staan geloofwaardig).

Phoebe was een meth-verslaafde en de serie speelt zich af in haar hoofd
Het is een van de bekendste theorieën over Friends, dat Phoebe eigenlijk een meth-verslaafde was die eigenlijk geen onderdeel vormde van de vriendengroep. Het is tevens een van de zieligste theorieën, aangezien Phoebe volgens de theorie al haar tijd als zwerver doorbracht en ze bij Central Perk naar binnen keek en zag wat ze het liefste wilde: vrienden. Twitter-gebruiker @strnks geeft een alternatief einde voor de serie, die hierop inhaakt:

"Each kooky aside, each time she made everything about her, each example of how she’s an outsider….it all makes sense. All 10 seasons were merely her fevered imagination, projecting herself into the lives of the others. All she ever wanted was…Friends. The final scene would be Phoebe walking away from Central Perk, with the Ross, Rachel, Joey, Chandler and Monica characters making a reference to “the crazy lady who always stares at us.” They all have different names and personalities. Phoebe walks past a furniture store and catches her reflection in a mirror. The name of the store? “Ursula.” Finally she returns to the park where she sleeps in front of the fountain. A broken lamp stands next to her bench. It starts to rain. From behind, we see her put up six dirty, but brightly coloured umbrellas. Fade to black."

Phoebe is eigenlijk een genie
Oké, laten we ter compensatie dan maar meteen doorgaan met de vrolijkste theorie over Phoebe, namelijk degene die stelt dat ze eigenlijk een genie is. Er zijn meerdere dingen in de serie die erop wijzen dat Phoebe eigenlijk verrekte slim is. Om te beginnen heeft ze een ontzettend zwaar leven gehad; haar moeder pleegde zelfmoord en ze groeide op op straat. Daarom is het des te knapper dat Phoebe vloeiend Italiaans en Frans spreekt zonder dat ze ooit naar school is gegaan, dat ze in een debat met Ross hem ervan overtuigde dat de evolutietheorie niet perfect is en natuurlijk dat ze zelf ook doorheeft dat ze “more than just a pretty blond girl with an ass that won’t quit” is.

Joey manipuleert alles en iedereen, zelfs voor iets simpels als pannenkoeken
Deze theorie stelt dat Joey een ontzettend manipulatief mannetje is. Het komt het best naar voren in de aflevering The One With Ross’ Library Book (van seizoen 7), waarin Rachel en Phoebe de perfecte vriendin voor Joey proberen te vinden, in de vorm van ene Erin. Hij ziet nog niet veel in haar aan het begin, maar de twee overtuigen hem toch eens op een tweede date te gaan. Volgens deze theorie stemde Joey daar alleen maar mee in omdat hij pannenkoeken wilde. Wat? Ja, pannenkoeken. Joey houdt immers van eten, maar aangezien hij zelf niet kan koken moet hij andere manieren vinden om eraan te komen. Door Rachel te laten geloven dat hij verdrietig is, bijvoorbeeld. Want wanneer het blijkt dat het echt niets gaat worden tussen Joey en Erin, krijgt hij direct pannenkoeken aangeboden. En wat hij daarna zegt is iets te enthousiast…

Alle personages zitten vast in een gesticht en de serie is een gedeelde psychose
Nog zo’n naargeestige theorie. Deze stelt dat de zes vrienden eigenlijk vast zitten in een gesticht en allen om een andere reden. Rachel is een sociopaat met daddy issues, Monica heeft gewichtsproblemen en OCS, Joey werd gestoord in zijn familie van vrouwen, Chandler heeft een trauma van de destructieve relatie van zijn ouders en Phoebe heeft een trauma van haar moeder en haar jeugd op de straat. Daarom zitten ze samen vast, en alle afleveringen zijn simpelweg een gedeelde psychose; ze delen en onderhouden elkaars waanzin om te ontsnappen aan de harde realiteit.

Na een rechtszaak heeft Ross’ ex de zorg voor Ben gewonnen
Een van de opvallendste dingen in de serie is het abrupte gemis van Ben, Ross’ zoon. Ja, zijn zoon, degene die Monica ooit tegen een plafond gooide met zijn hoofd en die Chandler en Joey alleen achterlieten op een bus. Na seizoen 8, aflevering 12, zien we Ben nooit meer terug. Natuurlijk, wij weten dat dit komt doordat de jonge acteur die de rol vertolkte zich op zou maken voor een rol in de Disney-serie The Suite Life of Zack and Cody, maar in de serie wordt het niet verklaard. Deze theorie doet dat wel, door te stellen dat Ross de zorg voor zijn zoon heeft moeten opgeven na een rechtszaak met zijn ex, die een beetje genoeg had van Ross. Ga maar na: na seizoen 8 zien we Ben nooit meer, en wordt hij op een of twee subtiele referenties na niet eens meer genoemd – ook niet door Ross. Zelfs wanneer dochtertje Emma wordt geboren is er niemand die spreekt over haar (half)broer Ben.

Gunther is degene die elke dag hun tafel reserveert
Central Perk is een mateloos populair cafeetje in misschien wel de drukste stad op aarde, en dat in een van de dichtstbevolkte gebieden ervan. Dat de zes vrienden elke dag weer samenkomen bij exact dezelfde tafel in het midden van Central Perk, is daarom ronduit ongeloofwaardig. Iedereen die Central Perk binnenloopt wil toch op die bank plaatsnemen? Nou, een van de populairste theorieën daarover stelt dat Gunther de reden is dat die tafel altijd beschikbaar blijft. De enige reden dat hij dit voor de vriendengroep zou doen, is Rachel. Het is geen geheim dat hij al die tijd een crush heeft op Rachel (en dat zij denkt dat hij homoseksueel is), en hij reserveert de tafel om haar vaker te kunnen zien, zo temidden van Central Perk.

Monica ontwikkelde OCS nadat ze haar gewicht verloor
Weer zo’n donkere theorie, die uitlegt waarom Monica zo hard hamert op hoe haar huis er bijstaat. Ze maakt constant schoon en wordt gek van de kleinste veranderingen, iets wat iemand met OCS (obsessief compulsieve dwangstoornis) ook zou kunnen doen. Volgens deze theorie heeft Monica dan ook OCS, en is dat het resultaat van haar snelle gewichtsverlies. In de flashbacks van dikke Monica lijkt het namelijk alsof ze (nog) geen OCS heeft, en in de aflevering The One That Could Have Been, waarin de serie alternatieve realiteiten toont, is Monica nooit haar gewicht kwijtgeraakt en heeft ze ook geen OCS.

Comments