They were on a break!

Honderd Israëliërs protesteren voor Friends’ Ross Geller in Tel Aviv

maandag, 04. september 2017

So no one told you life was gonna be this way? Tja, dan zit er niet veel meer op dan protesteren. Althans, dat is wat zo’n honderd jonge Israëliërs vorige week in het weekend deden. Maar waar je zou verwachten dat zo’n grote groep alleen bij elkaar komt om tegen iets dringends als oorlog of racisme te protesteren, kozen zij een ander goed doel om hun stem voor te laten spreken: Ross Geller.

Iedereen die Friends heeft gekeken, weet immers dat Ross het niet altijd even makkelijk heeft. Hoewel de archeoloog/professor talloze keren op zijn bek is gegaan en er veel onrecht zijn kant op is gekomen, richtten de protesteerders zich een specifiek moment in zijn leven: het alom bekende ‘We were on a break’-debat.

In de aflevering The One with the Morning After is te zien hoe Ross ‘vreemdgaat’; hijzelf vindt dat hij niets fout deed omdat hij en Rachel een relatiepauze hadden ingelast, terwijl Rachel er van overtuigd is dat hij vreemdging. De protesteerders in Israël vonden het er hun eigen van, en zongen leuzen als “Rachel, Rachel, be ashamed, he came out of it unscathed” (vertaald naar het Engels, in het Nederlands klinkt het namelijk ruk) en “One, two, three, four, they were on a break” (in het Hebreeuws).

Is het dan een serieus protest dat de crew van Friends moet inspireren om de hele groep weer bij elkaar te krijgen en een definitief antwoord te verzinnen op de vraag of ze een ‘break’ hadden of niet? Nee, wat begon als een grappig bedoeld Facebook-event van de satirische nieuwspagina Am;lek begon zijn eigen leven te leiden.

Amir Barkol, de man die het evenement is gestart, zegt het volgende tegen The Jerusalem Post: “We’re living in a crazy time. We have this loony in the US with a strange haircut that rules the world and that crazy guy in North Korea and ISIS and Oren Hazan, so we all want to come back to the past, to a simple time. Everyone loves nostalgia. You hear about all those important protests and it made me think why can’t we protest about less important things? [..] It was just a joke.”

Foto door Paige Wilsey

Comments