Hoe donkerder, hoe moeilijker

Moeilijkheidsgraad nieuwe South Park-game hangt af van huidskleur personage

vrijdag, 08. september 2017

Dat South Park niet vies is van een beetje sociaal commentaar weten we nu wel. We kijken immers al twintig seizoenen lang naar geniale grappen die vaak op het randje zitten en daarom zelfs regelmatig in het nieuws verschijnen. En mocht je er nog over twijfelen, dan is het nu overduidelijk dat die edgy humor ook naar de nieuwe South Park-game wordt overgedragen. De huidskleur van het personage bepaalt namelijk hoe moeilijk de game is.

Het gaat om South Park: The Fractured But Whole, een vervolg op de game The Stick of Truth. Genoeg puberale humor in de vorm van onder andere buthole-grappen dus, maar een moeilijkheidsgraad die aangegeven wordt door de huidskleur van een personage… Dat is nog niet eerder gebeurd in South Park; laat staan in welke andere game dan ook.

Het keiharde… uhh, sociale commentaar - met de gebruikelijk dikke knipoog van makers Trey Parker en Matt Stone – werd bekend toen twee streamers de game mochten spelen, en ze waren op zijn zachtst gezegd geschokt.

Bij het maken van het personage legt Cartman – nee, de Coon, uit aan de speler wat de gevolgen van je huidskleur zijn: “Don’t worry, this doesn’t affect combat. Just every other aspect of your whole life.” Dat wil zeggen dat de game moeilijker is om te spelen, onder andere door de hoeveelheid geld die je verdient per voltooide missie en door hoe andere personages op je reageren.

Het sociale en politieke commentaar gaat natuurlijk veel verder dan dat, laten we niet vergeten dat we met South Park te maken hebben. Spelers hebben tot op een zekere hoogte namelijk ook een keuze op het gebied van gender en genderidentiteit. Je speelt met hetzelfde personage als in de vorige game, die áltijd een jongen was, maar wanneer je in The Fractured But Whole kiest voor een meisje krijg je de vraag of je cisgender of transgender bent.

Dat belooft veel goeds voor wanneer South Park: The Fractured But Whole uitkomt. De game waarin je als nieuwe superheld te maken krijgt met legendarische (anti)helden als The Coon, Mint-Berry Crunch, Mysterion, Professor Chaos en hopelijk Cthulhu, verschijnt op 17 oktober.

Comments