En hoe ze daarmee een prijs wonnen.

De homohuwelijk-aflevering van Friends die verboden werd

woensdag, 20. september 2017

We kennen Friends natuurlijk allemaal van dingen als de hilarische one-liners van Chandler, Ross z’n “We were on a break!”-obsessie en Phoebe’s geniale muziek. Maar niet alleen op het gebied van humor was de serie baanbrekend – sterker nog, een zekere aflevering met Carol en Susan werd in enkele landen niet eens uitgezonden.

De aflevering getiteld The One with the Lesbian Wedding werd in januari 1996 voor het eerst uitgezonden, maar dus niet overal. Zelfs in Amerika misten kijkers in onder andere de staten Texas en Ohio de voor het verhaal erg belangrijke aflevering. Alleen omdat Ross’ ex en haar nieuwe vriendin het huwelijksbootje instappen.

Inmiddels heeft iedereen die zich Friends-fan noemt de aandoenlijke aflevering wel gezien, dus die censuur haalde weinig uit. Het bracht juist wat publiciteit met zich mee, zo vertellen actrices Jane Sibbett (Carol) en Jessica Hecht (Susan), inmiddels elf jaar later, in het tv-programma Lorraine.

De twee melden dat ze destijds dachten dat het om de eerste homoseksuele tv-bruiloft ooit ging, maar dat bleek achteraf niet waar te zijn; de eerste sitcom met een homoseksueel huwelijk is Roseanne. Desalniettemin wonnen de twee een GLAAD Award, om maar eens te illustreren hoeveel het powerkoppel sinds de jaren ’90 heeft betekend voor de LGBT-community.

Jane Sibbett en Jessica Hecht op ITV

Comments