Friends -1

Jennifer Anniston had haar rol als Rachel bijna niet afgemaakt

donderdag, 23. november 2017

Sommige dingen in het leven zijn zó vertrouwd dat ons hele bestaan een grote leugen zou worden als ze weg zouden vallen. Kaas op een boterham, het Nederlands elftal dat een wedstrijd verliest, Jennifer Anniston als Rachel… Allemaal dingen waar we een wereld zonder niet voor zouden kunnen stellen. Oké, niet schrikken, maar Jennifer Anniston had haar rol als Rachel bijna laten vallen voor het einde van de serie.

Ja, “we were on a break” is een zin die opeens niet meer zo leuk klinkt als wanneer Ross het half panisch uitschreeuwt. Het was een zin die Anniston bijna had gezegd tegen de makers van Friends omdat ze de behoefte voelde een pauze in te lassen, of gewoon het personage helemaal de rug toe te keren voor de productie van het laatste seizoen.

Het laatste seizoen zonder Rachel is natuurlijk onmogelijk. Eén van de belangrijkste verhaalpunten die afgehandeld wordt is de will-they-won’t-they-relatie van haar en Ross, en het legendarische moment dat ze terugkomt van de vliegtuig naar Parijs heeft menig Friends-fan een traantje doen wegpinken. Bijna was het moment dat op onze netvliezen gebrand staat er nooit geweest, omdat Anniston bang was dat ze de rol te veel had gespeeld.

In een interview uit het jaar 2004 onthult Anniston haar angst dat ze mogelijk geen Rachel meer in zich had, en dat het een goede keuze zou zijn om te stoppen met de rol nu de fans haar nog grappig vinden. Alsof er ook maar één moment is waarop we Rachel níet grappig vinden.

Gelukkig besloot de inmiddels 48-jarige actrice destijds door te gaan met het laatste seizoen. Waarom ze de knoop uiteindelijk toch doorhakte is onbekend, al zal het astronomische bedrag van een miljoen dollar per aflevering voor elke acteur er ongetwijfeld iets mee te maken hebben gehad. Het was het – uhh, voor ons niet betalende tv-kijkers – de investering meer dan waard, en was ook het laatste seizoen van Friends fantastisch – en dat met álle Friends.

Comments