Family Guy voorspelt de toekomst?

Seth MacFarlane maakte jaren geleden al grappen over Kevin Spacey, Weinstein en andere misbaksels

vrijdag, 15. december 2017

Het voordeel aan een serie als Family Guy is dat er de meest uiteenlopende grappen gemaakt kunnen worden. Van willekeurige cut-aways waarin Hitler op een eenwieler rijdt terwijl hij vis jongleert, tot keiharde grappen die een bekend persoon te grazen nemen. Dat laatste is soms extra bijzonder – want hoewel sommige grappen echt fucked up zijn en veel te ver lijken te gaan, kunnen ze jaren later waarheid blijken.

Door de opkomst van de MeToo-beweging worden we er mee geconfronteerd dat hele bekende personen en geliefde acteurs stiekem misbaksels blijken te zijn, maar als we allemaal gewoon naar Family Guy-bedenker Seth MacFarlane hadden geluisterd, konden we sommige openbaringen wel zien aankomen. Te beginnen met Kevin Spacey, waarover in seizoen 4 – in 2005! – al een grap werd gemaakt in Family Guy:

Enkele jaren later, in een aflevering genaamd ‘Leggo My Meg-O’ van het tiende seizoen, is een bekende Hollywood-producent genaamd Brett Ratner de gebeten hond. In de aflevering infiltreren Stewie en Brian een crimineel circuit dat zich bezighoudt met sekshandel. Hieronder kun je zien hoe Stewie daarom op een gegeven moment in een blonde pruik en roze bikini, onder begeleiding van Katy Perry’s California Girls, de klanten verleidt:

Brett Ratner wordt hierin dus uitgemaakt voor pedofiel, en hoewel dat niet bevestigd is, is hij inmiddels al door zes vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie of mishandeling. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat een celebrity er van langs krijgt in Family Guy, maar het mag duidelijk zijn dat de grappen niet uit de lucht zijn komen vallen. Zelfs buiten de serie zijn ze niet veilig van MacFarlane.

In 2011 vertelt actrice Jessica Barth op de set van de film Ted aan MacFarlane over haar ontmoetingen met Weinstein en zijn seksuele avances. Dat is aanleiding voor hem om in 2013 tijdens de aankondiging van de Oscar-nominaties eens even flink uit te halen naar dit smerige ventje. De gebeurtenis was een van de eerste grootschalige controverses die iedereens aandacht naar de seksuele ontucht in Hollywood liet gaan:

“Congratulations, you five ladies no longer have to pretend to be attracted to Harvey Weinstein,” aldus MacFarlane, en later bevestigt hij via Twitter waarom. “Make no mistake, this came from a place of loathing and anger. There is nothing more abhorrent and indefensible than abuse of power such as this.” Een grote fuck you naar Weinstein, puur vanwege de haat die hij voor hem voelt. En terecht. Nu is het wachten op de volgende voorspelling...

Comments