Geen kerst zonder Mr. Hankey!

Kom in de kerststemming met alle South Park-kerstspecials

donderdag, 21. december 2017

Op Eerste Kerstdag kunnen we niet anders dan terugdenken aan die heerlijke momenten dat South Park even in kerstversieringen gehuld is. Iconische kerstafleveringen waarin onder andere Mr. Hankey wordt geïntroduceerd, Jezus de Kerstman uit Irak bevrijdt en Charles Manson leert wat het is om een goede jongen te zijn.

Een kerst zonder South Park is bijna niet voor te stellen, want waar vinden we een betere Kerstman dan in de wereld van Trey Parker en Matt Stone? Inderdaad, nergens, en omdat te vieren zetten we alle speciale kerstafleveringen van South Park voor je op een rij. Howdy ho!

The Spirit of Christmas (1995)
Het is al weer 22 jaar geleden dat een kort filmpje bekendheid kreeg en de geboorte van South Park zou inluiden. Het allereerste wat Trey Parker en Matt Stone in het ‘South Park-universum’ maakten, was een short waarin Jezus op de vuist gaat met een sneeuwpop. Wat oorspronkelijk een kerstkaart was ging viral in een tijd waarin alleen soa’s viral gingen, en de rest is geschiedenis:

Mr. Hankey, The Christmas Poo (1997)
In de negende aflevering van het eerste seizoen wordt één van de vele iconen die deze serie heeft voortgebracht geïntroduceerd. Het is de meest stinkende verrassing die je onder de kerstboom (of in de wc-pot) kunt vinden: Mr. Hankey! The Christmas Poo himself wordt ontdekt door Kyle, die de wereld probeert te overtuigen van zijn bestaan, maar in een gesticht belandt.

Merry Christmas Charlie Manson! (1998)
Hoe kun je beter de kerstgedachte in een aflevering verwerken dan een van de beruchtste seriemoordenaars aller tijden zichzelf laten verbeteren? Charles Manson maakt persoonlijke groei mee die te vergelijken is met Charles Dickens’ A Christmas Carol – na samen met Cartmans oom uit de gevangenis te ontsnappen dreigt Stan zich bij hen aan te sluiten. Charlie Manson wil van niets weten en benadrukt het belang van familie, waarna hij zichzelf aangeeft bij de politie. In de tussentijd is Kyle op zoek naar de Mr. Hankey van het winkelcentrum, maar als hij die vindt blijkt het gewoon een man in een pak te zijn, waarna de kinderen gek worden.

Mr. Hankey’s Christmas Classics (1999)
In 1999 volgt een muzikale aflevering, waarin Mr. Hankey de touwtjes overneemt en ons meeneemt door een heel album aan kerstmuziek. Natuurlijk is de muziek volledig in South Park-stijl, met onder andere Satans ‘Christmas Time in Hell’, Timmy die ‘Mr. Hankey, the Christmas Poo’ zingt en een duet tussen Jezus en de Kerstman. Bovenop de aflevering dropt Mr. Hankey ook nog eens een echt album, die je hieronder kunt beluisteren:

A Very Crappy Christmas (2000)
Door de titel van de aflevering kun je al raden dat Mr. Hankey centraal staat. Nadat hij niet op kwam dagen voor Chanoeka is Kyle bang dat iedereen de kerstgedachte is kwijtgeraakt. Kyle haalt vervolgens de jongens bijeen om het riool in te gaan en het poepje op te sporen. Het blijkt dat Mr. Hankey niet naar boven is gegaan vanwege zijn familie – wat een scheetje. Hoewel het er lang op leek dat niemand cadeaus zou krijgen, lukt het met de hulp van Mr. Hankey en een eigengemaakte kerstfilm om de inwoners van South Park de echte betekenis van kerst in te laten zien. Cadeaus en commercie!

Red Sleigh Down (2002)
In de eerste kerstaflevering na 9/11 gaat shit los, letterlijk en figuurlijk. Cartman is bang dat hij op de naughty list van de Kerstman staat en probeert daarom kerst naar de arme bevolking van Irak te brengen. In de aflevering zien we de jongens Mr. Hankey´s Poo-Choo-trein gebruiken om naar de Noordpool te reizen, om vervolgens de duistere kant van de Kerstman te ontdekken. Eenmaal in Irak wordt hij namelijk neergeschoten door een raketgranaat en gemarteld door Irakezen, waarna de jongens bang zijn kerst voor eens en altijd te verliezen. Gelukkig schiet Jezus te hulp.

It’s Christmas in Canada (2003)
Een moeilijke aflevering voor de familie Brovlofski. Ike’s echte, Canadese ouders zijn ineens in South park en willen hun zoon terug. Kyle doet alles wat in zijn macht ligt om Ike terug naar huis te halen, en krijgt het hele dorp uiteindelijk zo ver dat ze geen kerstcadeautjes kopen maar geld sparen voor Ike’s terugkeer. Dat gaat de jongens te ver, waarna ze besluiten met z’n allen naar Canada af te reizen om met de minister-president te praten. Na een bizarre tocht door de bijzondere delen van Canada komen ze erachter dat het al die tijd Saddam Hussein was die zich voordeed als de leider van het land. Maar eerst vermoordt hij Kenny nog even. Verdorie, Saddam!

Woodland Critter Christmas (2004)
Het is misschien wel één van de beste afleveringen ooit: Woodland Critter Christmas. In een kerstverhaal als geen ander stuit Stan op een groepje veel te schattige boswezentjes die een kerstboom in elkaar zetten. Hij helpt ze de ster te maken en keert vervolgens terug naar huis, maar als de diertjes die avond zijn slaapkamer insluipen gaan de alarmbellen wel even af. Lang verhaal kort: ze overtuigen Stan dat hij een leeuw moet vermoorden die elk jaar de “savior” van de diertjes – die dus elke kerst wordt geboren – opeet. Uiteindelijk lukt het Stan en lijkt kerstmis gered, tot het blijkt dat de diertjes de Antichrist aanhangen en herboren willen zien worden. Tot overmaat van ramp kiezen ze ook nog Kyle uit om zijn drager te zijn.

#HappyHolograms (2014)
De aflevering waarin fucking PewDiePie te zien is staat toevallig ook in het teken van kerst. Nadat Ike hem een opa noemt, besluit Kyle enkele samen te werken met enkele grote namen uit de entertainmentindustrie om het beste ‘Holiday Spectacular’ ooit op tv te krijgen. In de tussentijd wordt Cartman een succesvolle YouTube-commentator/-gamer en lopen losgeslagen hologrammen door South Park heen, waaronder die van overleden sterren als Kurt Cobain, Michael Jackson en Tupac. Laatstgenoemde duikt zelf met Stans moeder het bed in, waar Randy ze op betrapt. “I’m just a hologram ’n shit.”

Comments