Zonder glazen bol

Hadden we Monica en Chandler kunnen zien aankomen?

vrijdag, 22. december 2017

Dat de makers van Friends er niet vies van zijn om subtiel allerlei boodschappen naar onze hoofden te slingeren, dat weten we nu wel, maar waar houdt het op? Nu we terugblikken op Monica en Chandler, met de kennis dat die twee bij elkaar komen en een ideaal stel vormen, vallen ook een paar gebeurtenissen en gesprekken op…

De eerste geluiden van een mogelijke relatie tussen Monica en Chandler vinden we al in seizoen 1, wanneer Chandler een pact probeert te sluiten. Zijn ze op hun veertigste nog niet getrouwd, dan nemen ze samen een baby - al voelt Monica daar (nog) niet heel veel voor…

Het valt op dat Monica zelden direct antwoord geeft op Chandlers voorstellen – is het omdat ze geen nee durft te zeggen? Dit is namelijk niet de eerste keer dat Chandler zo’n voorstel doet, al vallen al zijn avances in het niet bij wat Ross’ zoon Ben al in seizoen 3 zegt:

Als je de aflevering voor het eerst kijkt hoor je hem waarschijnlijk ‘Monica Bang’ zeggen, een referentie naar hoe ze hem liet vallen, maar als je met de wetenschap dat Monica en Chandler een stelletje worden ernaar luistert, klinkt het toch ineens veel als ‘Monica Bing’. Tel daar bij op dat de schrijvers niet vies zijn van een beetje ‘foreshadowing’, en het lijkt steeds aannemelijker dat #Chanica (of Mondler?) al langer vast stond.

In ieder geval stond het al vast in seizoen 3, want onderstaande scene liegt er niet om. Chandler vertelt Monica dat zij een van zijn favoriete personen is, en tevens de mooiste vrouw die hij ooit in het echt heeft gezien.

Door naar het einde van seizoen 3, waarin Chandler claimt dat hij best wel Monica’s vriendje zou kunnen zijn. Monica heeft nog moeite met die gedachte: “No, you’re Chandler.” Toch heeft Chandler de smaak te pakken, waardoor hij later op het strand weer hetzelfde onderwerp aankaart en er een discussie ontstaat, die doorgaat in het begin van seizoen 4. Want wat als hij de laatste man op aarde is?

Na deze gebeurtenissen begint het koppeltje langzaam aan vorm te krijgen; een kleine binge-sessie later zijn ze al bij elkaar, op de bruiloft van Ross. Wat volgt is een geschiedenis gevuld met relatie-goals, want zelden hebben twee personages zo goed bij elkaar gepast als deze twee.

Dat wordt nogmaals bevestigd in seizoen 5 (aflevering 8); via een flashback zien we hoe de twee elkaar voor het eerst ontmoeten, lang voor de eerste Friends-aflevering, toen Ross en Chandler huisgenoten waren. De toen nog wat dikkere Monica werd halsoverkop verliefd op Chandler, zo blijkt, tot ze hem achter haar rug om dik hoorde noemen. Dat zorgde voor twee dingen: Monica verliest haar overgewicht en verliest haar liefde voor Chandler (waarna ze geweldig wraak op hem neemt). Later komt die liefde gelukkig dus terug, bij allebei deze keer.

Comments