Goed om achter de hand te houden

Alles wat je wilt weten over de Slap Bet

maandag, 08. januari 2018

How I Met Your Mother is de oorsprong van talloze tradities en levenswijzen die wij maar al te graag naleven. Van de band tussen de vijf vrienden tot alles wat in de Bro Code en de Play Book staat en ga zo nog maar even door; we worden nog dagelijks geïnspireerd door de serie. Maar één fenomeen springt boven de rest uit. Eén ding houden we altijd achter de hand. Eén weddenschap is het antwoord op al je ruzies. Slap Bet.

Wat de Slap Bet nou precies is ligt natuurlijk voor de hand. Deze ultieme vorm van wedden werd geïntroduceerd in de gelijknamige aflevering uit seizoen 2, waarin de groep Robins grootste geheim probeert te achterhalen.

Barney denkt porno, Marshall denkt dat ze getrouwd is, en een Slap Bet wordt geboren. Wie gelijk heeft mag de ander zo hard mogelijk met een vlakke hand in zijn gezicht slaan. Wat volgt is een misverstand – Marshall slaat Barney en later blijkt hij niet gelijk te hebben gehad, waarna Barney drie slaps teruggeeft – en dat biedt ruimte voor een Slap Bet die zeven seizoenen zou duren.

Om er voor te zorgen dat zo’n Slap Bet niet uit de hand loopt is er een derde persoon nodig, een Slap Bet Commisioner – in dit geval Lilly. Zij (of hij) zorgt ervoor dat de regels niet gebroken worden, en bepaalt in overleg met de wedders hoeveel slaps er uitgedeeld mogen worden en wanneer die slaps moeten plaatsvinden. Vaak komt het neer op een keuze tussen direct veel slaps (zo’n tien stuks), of minder slaps (vijf) verdeeld over een onbepaalde tijd.

Zeker bij de laatstgenoemde variant is een Slap Bet een van de zenuwslopendste dingen waar je ooit aan zult beginnen. Kijk maar naar Barney, die moest zeven seizoenen lang de slaps van Marshall verduren en brak regelmatig in tranen uit. Ook leverde het een fantastische feestdag op, Slapsgiving, waarop we allemaal samen komen om de slap te eren.

Comments