Battle of the cartoons

Alles over de 'oorlog' tussen South Park en Family Guy

dinsdag, 09. januari 2018

De twee populairste en grappigste animatie-comedyseries van de afgelopen tien jaar worden weliswaar allebei door ons uitgezonden, maar dat betekent zeker niet dat de makers van South Park en Family Guy vrienden zijn. Sterker nog, Trey Parker en Matt Stone zijn er niet vies van Family Guy belachelijk te maken, en Family Guys Seth MacFarlane laat zich ook niet kisten.

De series lijken op eerste gezicht misschien op elkaar, maar South Park staat steevast bekend om zijn politieke commentaar en langer lopende verhaallijnen, terwijl je voor Family Guy minder van Amerika en het politieke klimaat moet weten om de ballen uit je broek te kunnen lachen. Dat verschil was reden voor de makers van South Park om het eerste schot te lossen.

De ‘strijd’ begon op 5 april in het jaar 2006, toen de aflevering ‘Cartoon Wars Part I’ (van twee) van South Park werd uitgezonden. Schrijvers Matt Stone en Trey Parker richten hun vizier op de andere grote, populaire animatieserie van dat moment: Family Guy.

In de aflevering reist Cartman af naar Hollywood om een Family Guy-aflevering te stoppen waar de profeet Mohammed in te zien is. Terwijl de rest van South Park hun hoofden in zand begraven om aan de terroristen te laten zien dat ze niets met Family Guy te maken hebben, ontdekt Cartman dat de schrijvers van Family Guy eigenlijk zeekoeien zijn.

De zeekoeien drijven in een gigantische watertank en verzamelen ‘idee-ballen’, elk met een ander zelfstandig naamwoord, werkwoord of referentie naar popcultuur. Zo vormen ze de cutaway-grappen waar Family Guy inmiddels om bekend staat, wat natuurlijk een gigantische sneer is naar de manier waarop Seth MacFarlane en zijn schrijvers hun serie maken.

De aflevering was een reactie op alle South Park-fans die de serie blijven vergelijken met Family Guy, en de hele zeekoe-insteek is natuurlijk hilarisch. Het is ook niet voor niets dat Cartman het volgende zegt: “I am nothing like Family Guy! When I make jokes they are inherent to a story! Deep situational and emotional jokes based on what is relevant and has a point, not just one random interchangeable joke after another!” Grappen met inhoud!

Ook Family Guy-maker Seth MacFarlane vond de aflevering hilarisch, maar wat de South Park-makers vervolgens over hem en zijn serie zeggen in de media schiet hem in het verkeerde keelgat. “I thought the South Park episode making fun of us was funny and accurate. But what I don’t understand is the personal venom that they spew in the press about the show and about me, where it’s not in the context of a joke.” Waarom de persoonlijke aanvallen, guys?

Parker en Stone zijn rond 2006 namelijk erg fel als het aankomt op Family Guy, en pakken elke kans aan om MacFarlane en zijn serie onderuit te halen. Best zielig, eigenlijk, want MacFarlane blijft de hele tijd positief over South Park, zelfs als het gaat over de cutaway-grappen: “… cutaways and flashbacks have nothing to do with the story. They’re just there to be ‘funny’. That is a shallow indulgence that South Park is quite above, and, for that, I salute them.”

Seth MacFarlane heeft al die jaren kritiek en aanvallen van South Park-fans en -makers moeten verduren, terwijl hij zelf nooit een vuil woord over South Park spreekt. Zelfs na de Cartoon Wars-aflevering komt South Park niet één keer in Family Guy voor; wanneer het wel gebeurd is het tussen neus en lippen door of is het een verwijzing die je pas na drie keer kijken snapt. Niets zo direct als de South Park-aflevering, in ieder geval.

Wie had verwacht dat de bedenker van Family Guy, American Dad en Ted de betere man zou zijn als het aankomt op een cartoon-ruzietje? Denk daar maar eens aan de volgende keer dat MacFarlane weer eens een film schrijft die eigenlijk niet bijzonder grappig is, of als Hitler weer eens op een driewieler voorbij komt in een aflevering van Family Guy… Seth MacFarlane is de good guy (echt! ).

Comments