Om over je nek van te gaan

De geschiedenis van Stendy, South Parks beste koppel

donderdag, 25. januari 2018

Romantiek is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij South Park, maar het kleine dorpje kent toch een flinke geschiedenis wat betreft relaties en hook-ups. Heidi en Cartman stonden een heel seizoen in de belangstelling, maar er is een nog veel iconischer koppel: Stan en Wendy.

De twee hebben verreweg het langst van alle kinderen in South Park een relatie, en hoewel ze zo nu en dan weer even uit elkaar gaan lijken ze perfect voor elkaar. Hier hun geschiedenis:

De eerste ontmoeting en de enige zoen
Wanneer Stan en Wendy elkaar precies ontmoeten is onduidelijk, maar de eerste ontmoeting op beeld is in ieder geval in de aflevering ‘Cartman gets an anal probe’, de allereerste van de serie. Hierin zien we hoe Wendy Stan vraagt of hij na school met haar wil afspreken bij Stark’s Pond.

Stan krijgt natuurlijk advies van zijn vrienden. Van Kyle moet hij haar zoenen, van Cartman moet er tong bij, de altijd perverse Kenny oppert iets met haar kat – en Chef? “Make sweet love down by the fire.” Tot zover komt het voor Stan helaas niet, die arme jongen leert hier immers ook dat hij niet normaal tegen Wendy kan praten zonder direct over zijn nek te gaan.

Gek genoeg blijkt veeeeeel later in de serie dat Stan om de een of andere reden denkt dat in plaats van over Wendy heen te kotsen, hij haar hier zoent. Dit blijkt uit aflevering 7 van seizoen 2 (‘City on the Edge Forever’), waarbij ook te zien is hoe hij die zoen inbeeldt.

Voor de fans van Stendy is dit een leuk momentje: het is hun enige 'zoen' in de eerste twaalf seizoenen South Park en het was dus eigenlijk niet echt. In dezelfde aflevering volgt nog een flashback van een van de momenten uit seizoen 1, en weer is te zien hoe Stan Wendy zoent in plaats van over haar heen kotst. Het zag er ongeveer zo uit:

Het ultieme koppel en de kots-count
In de chaotische wereld van South Park is het natuurlijk ontzettend knap als een relatie langer standhoudt dan een maand of twee – of in dit geval meer dan twee afleveringen. Sterker nog, Stendy is jarenlang het enige kinderkoppel dat langer bij elkaar blijft dan één aflevering. Dit verandert in het laatste seizoen (na 20 jaar!), waarin naast Cartman en Heidi ook Craig en Tweek een item zijn.

Het gaat een periode erg goed tussen de twee en er wordt enkele keren bewezen dat het om echte liefde gaat. Zo dreigen ze in seizoen 2 uit elkaar te gaan nadat Wendy een zombie wordt, maar ook dat stopt Stan niet. Hij blijft proberen om met haar te praten, zelfs terwijl ze hem probeert te bijten, en als Wendy uiteindelijk bijkomt vindt weer zo’n ontzettend romantische zoen plaats.

Uit het feit dat Stan om de haverklap moet overgeven blijkt wel dat Stendy het ultieme koppel is. In haar mond, op haar schoenen, vol tegen haar gezicht aan of simpelweg over zichzelf heen; het maakt Wendy uiteindelijk niets uit dat Stan zo zenuwachtig is dat zijn maaginhoud eruit komt.

Hoe vaak Stan over Wendy heen kotst? Het valt op zich wel mee, acht keer in totaal met uitzondering van de flashbacks. De laatste kotsdouche zien we in seizoen 11, en de laatste daar voor dateert al weer uit de film South Park: Bigger, Longer and Uncut (1999).

De break-up

Geen enkele relatie verloopt zonder problemen, zo ondervinden ook Stan en Wendy. Al in een van de eerste afleveringen is er een kleine break, maar de grootste breuk komt in seizoen 7, aflevering 14. Wendy gaat aan de haal met Token en maakt het uit met Stan. Wat volgt is een periode waarin de arme jongen gothic wordt, maar hij klimt weer uit het dal met de volgende woorden:

Wat volgt is een duistere periode voor fans van Stendy: het powerkoppel blijft maar liefst vier jaar lang uit elkaar, en dat terwijl het telkens blijkt dat Stan nog gevoelens voor haar heeft. En Wendy trouwens ook voor hem, zoals blijkt uit de aflevering waarin zij en Kyle voor school een ei-baby moeten verzorgen.

Twee jaar na het ei-incident is het dan eindelijk zo ver: de terugkeer van Stendy wordt een feit. Kyle verliest al zijn zelfvertrouwen door een lijstje van de meiden waarop de jongens zijn beoordeeld op hun uiterlijk, en Stan en Wendy gaan samenwerken om hun corruptie (Clyde koopt schoenen voor alle meiden en staat op 1) van binnenuit aan te pakken.

Het vervolg
Tot seizoen 21 blijft Stendy een ding, met talloze afleveringen en schattige momentjes waarbij ze bezorgd om elkaar zijn of simpelweg met elkaar rondhangen in het klaslokaal of elders in South Park. Helaas voor Stan maakt Wendy het wel wéér uit na ongeveer 10 seizoenen vrede. Dit keer kan ze er echter weinig aan doen, iedereen maakt het immers uit met hun vriendjes door meestertroll Skankhunt42.

Stilzwijgend zijn de twee weer bij elkaar gebracht, zo rond de release van de game South Park: The Fractured But Whole. In de serie lijken de twee na de game namelijk weer een koppel: ze flirten continu en als het over hun superhelden-alterego’s gaat noemt Wendy Stan “haar Toolshed” en andersom wordt zij “zijn Call Girl” genoemd.

Toch is het opvallend dat ze in seizoen 21 helemaal niet tegen elkaar praten, waardoor we alleen maar kunnen gissen naar de toekomst van Stendy…

Comments