Friends' set-designer aan het woord

Er zit een idee achter Monica’s paarse muren

donderdag, 12. april 2018

Niet iedereen die Friends kijkt heeft het door, maar over (bijna) alles wat je op beeld ziet is ontzettend goed nagedacht. Oké, met uitzondering van bijvoorbeeld Joey die Rachels tekst voorspelt en die ene figurant die op koffie kauwt, dan. Neem de set die iedere fan direct herkent: Monica’s appartement.

Je zou het misschien niet denken, maar zelfs achter de kleur van Monica’s muren zit een idee. In onderstaande video kun je checken hoe niemand echt enthousiast werd van de paarse laag verf tot er een model werd gemaakt, en waarom het zo herkenbaar is.

Want ja, als je de tv aanzet en dat paarse vlak op de achtergrond aanschouwt weet je direct waar je aan toe bent: je kijkt naar Friends, Monica’s appartement om precies te zijn, en dat betekent dat je met een beetje geluk kunt zien hoe Joey Rachels dessert naar binnen werkt. Al vinden er natuurlijk zat andere gedenkwaardige momenten plaats.

De makers waren niet heel enthousiast over het idee, en waarschijnlijk zou je jouw muren ook niet een paars likje verf geven, maar we kunnen ons het appartement niet meer anders voorstellen. Hetzelfde geldt voor koffiehuis Central Perk, maar waarom die deur zo raar in het midden van het shot zit kun je zelf bekijken:

Comments