Goed jatwerk

Acht filmreferenties in How I Met Your Mother op een rij

donderdag, 08. november 2018

Popcultuur is enorm belangrijk in How I Met Your Mother. Van de muziek die elke aflevering klinkt tot de boeken waar Ted ons mee verveelt. Van dialogen die rechtstreeks uit films zijn gerukt tot Marshall die Ted er voor waarschuwt dat vrouwen die de moeite waard zijn Star Wars hebben gezien…

Er zitten vooral veel filmverwijzingen in How I Met Your Mother, en dat is niet altijd even duidelijk voor de kijker. Hieronder zetten acht opmerkelijke filmverwijzingen voor je op een rijtje, waaruit maar weer blijkt dat die schrijvers van HIMYM slimme jongens zijn:

Pulp Fiction (S02E17, ‘Arrivederci, Fiero’)
Hulde voor de reddit-gebruiker die deze verwijzing doorhad (pas in september 2018!), want hij is subtiel. Dit gesprek tussen Lily en Robin (foto links) lijkt namelijk wel héél erg op een befaamde scene uit Pulp Fiction, wat verklaart waarom het klinkt alsof Robin het over een moord heeft in plaats van een salade:

I was watching with a friend and spotted this reference to Pulp Fiction in S2 E17 "Arrivederci, Fiero". from r/HIMYM

Say Anything (S08E15, ‘P.S. I Love You’)
Een van Teds befaamde theorieën is The Dobler-Dahmer Theory, die als volgt luidt. Als twee mensen elkaar echt leuk vinden wordt een groot, romantisch gebaar goed opgevat – Dobler. Als een van de twee de ander niet leuk vindt, lijkt zo’n gebaar echter al snel seriemoordenaar-gek – Dahmer.

Dobler is een personage uit de romcom Say Anything, met daarin de legendarische scene dat hij voor het slaapkamerraam van zijn geliefde staat met een boombox. Het andere deel slaat op Jeffrey Dahmer, een (echte) seriemoordenaar.

Superman 2 (S08E19, ‘The Fortress’)
Een van de vele voordelen aan Barneys appartement is dat hij zijn eigen hoofd uit het niets kan laten verschijnen. Precies zoals Supermans vader (Jor-El) doet in de Fortress of Solitude, in de film Superman 2. Mocht je je afvragen waarom Barney Ted de hele tijd dramatisch “Son” noemt, dan is dat je antwoord. Barney noemt zijn appartement toepasselijk ook de ‘Fortress of Barnitude’.

The Silence of The Lambs (S08E11, ‘The Final Page: Part One’)
In de aflevering waarin we erachter komen dat Ted een vreemde obsessie heeft met zijn oude architectuur-professor, noemt Marshall hem zijn ‘pit guy’. Lily legt uit dat een ‘pit person’ iemand is door wie je zó geobsedeerd bent dat je hem/haar in een gigantische put in je kelder wil gooien.

Dat gebeurt daadwerkelijk in de film The Silence of the Lambs, waarin het personage Buffalo Bill iemand in zijn put flikkert en haar opdraagt om lotion op haar huid te smeren.

James Bond (S06E05, ‘Architect of Destruction’)
In ‘Architect of Destruction’ doet Barney een klassieke move. Zodra Ted zijn appartement binnenloopt ziet hij Barney langzaam ronddraaien op een stoel, en zo zichzelf en zijn nieuwe konijntje (Cottontail) onthullen. Precies zoals een zekere James Bond-schurk (zonder het konijn).

Seven (S05E10, ‘The Window’)
Als Marshall met een pakketje van zijn ouders binnen komt lopen flipt Robin uit het niets. Ze blijft maar vragen wat er in de doos zit, en direct daarna legt ze haar eigen filmreferentie uit (ze citeert natuurlijk Brad Pitt uit de film Seven). Dat Marshall en Ted het niet leuk vinden is verbazingwekkend:

Harry Potter (S05E12, ‘Girls Versus Suits’)
In de aflevering waarin hij zijn pakken moet opgeven om een kans op de serveerster bij MacLaren’s te krijgen, kan Barnito Supreme hun roep niet weerstaan. In zijn slaapkamer spreken ze zelfs even tegen hem, en dat klinkt verdacht veel alsof een Basilisk tegen ene Harry Potter praat.

De tweede scene in deze video (uit dezelfde aflevering) heeft ook een filmreferentie, waarover hieronder meer:

Pulp Fiction (S05E12, ‘Girls Versus Suits’)
De makers houden wel van Pulp Fiction, zeg. De film staat nu voor de tweede keer in de lijst en komt nog vaker terug in de serie, maar deze scene (de tweede in het filmpje hierboven) is toch echt het hoogtepunt. Barney krijgt ontwenningsverschijnselen terwijl hij in MacLaren’s zit, maar heeft gelukkig een geheime ‘stash’ in de WC’s verstopt.

In Pulp Fiction is er een scene waarin John Travolta’s personage in het geheim drugs gebruikt. Dat ziet er bijna hetzelfde uit als wat Barney doet met zijn geheime pak, inclusief een soortgelijke soundtrack.

Comments