Over het einde van de legendarische serie: Californication

Interview met David Duchovny

donderdag, 10. juli 2014

De serie 'Californication' is dan nu echt eindelijk ten einde. Zeven jaar lang verscheen de serie met drugs orgies en echte orgies op de televisie. Hank Moody, vertaald door acteur David Duchovny, lijkt op het einde van de serie dan eindelijk volwassen te zijn geworden. Samen met zijn ware liefde Karen gaan ze samen naar de bruiloft van zijn dochter.

Het blad Rolling Stone had een interview met David Duchovny over het einde van zijn karakter Hank Moody.

Waarom wilde je in eerste instantie de rol van Hank Moody?
Na "The X-Files" wilde ik een komedie doen. Maar mensen keken toen niet op die manier naar me omdat de serie werd gezien als donker en nogal bruut ook al had het hier en daar zijn grappige momenten. In de tijd dat ik in een komedie wilde spelen waren de meeste komische films, underdog comedies. Met acteurs zoals Ben Stiller, Steve Carell en Will Ferrell. Ik zou mezelf niet geloofwaardig vinden als ik een rol op me zou nemen die Ben of Carell zouden spelen.

Wat me zo ontzettend aantrok aan 'Californication' was de verbale humor en de volwassen situaties die herkenbaar waren. En wanneer ik het heb over "volwassen situaties" dan praat ik niet over sex, maar hoe volwassenen problemen proberen op te lossen in plaats van kinderlijke mannen die zich door hun problemen heen proberen te werken.

Maar Hank Moody is een beetje iemand die alles verpest, is dat wat je zo aansprak aan hem?
Hij was niet altijd die persoon. Hij is op zijn allerwildst in het eerste seizoen. Charlie (Runklke gespeeld door Evan Handler) ging zeer zeker door een diep dal heen en Pam Adlon's karakter werd gek. Dit waren allemaal mensen die Hank overtroffen en Hank werd zelfs het verstandige geluid in de serie. Ik vond het altjd leuk dat hij romantisch en sentimenteel was aangelegd maar ook meedogenloos eerlijk. Hij loog niet behalve over Mia.

Over Mia gesproken, hoe vaak heeft ze je geslagen voor de "fucking and punching" scene uit het eerste seizoen?
Dat zat in de pilot en is echt zo lang geleden dat ik het me niet eens meer kan herinneren. Ik denk niet dat het heel veel was. Tijdens het filmen van de scene dacht ik ook niet "Wow dit wordt een iconisch moment uit de serie" en uiteindelijk werd het dat wel.

Hetzelfde geldt voor "motherfucker!" Ik had niet verwacht dat mensen dat op straat naar me zouden roepen en toch doen ze het.

Wiens idee was het eigenlijk om "motherfucker" op die manier uit te spreken?
Dat was mijn idee. Ik kan me niet meer herinneren waarom we hadden besloten hiermee door te gaan, maar het klonk voor mij grappig dus bleef ik het doen.

Karen wees alle huwelijksaanzoeken van Hank af, vind je niet dat Hank op had moeten geven?
Het is natuurlijk gestoord, maar hij vecht voor het goede en ik denk dat Hank dat ergens wel moet weten. Het enige wat hij wil is samen zijn met Karen en zijn dochter en dit opgeven zou alles een leugen maken.

Is Hank een goede vader?
Ja, ik vind van wel. De manier waarop hij als vader figureerde trok mij wel. Hij was erg eerlijk en enorm beschermend, een combinatie van duldzaam, modern en old school.

Maar in het laatste seizoen regelde hij voor zijn zoon een prostituee.
David lacht. Ja maar dat is anders omdat hij ineens een nieuwe vader was. Hij speelde meer een grote broer voor Levon dan een vader.

Je hebt twee diploma's in de Engelse literatuur. Is Hank Moody een goede schrijver?
Ik vind Hank Moody een beetje hetzelfde schrijven als Tom Kampinos en ja, dan mag je jezelf een goede schrijver noemen.

Hank Moody wist zichzelf altijd in situaties te brengen waar hij deed aan "accidental cunnilingus" of een of andere ongelooflijke situatie. Als je nu terugkijkt, wat was de wildste scene die je hebt gespeeld?
Er waren een aantal scene's die ik heb geweigerd. Zelfs erover praten zou net zo slecht zijn als het filmen. Maar de meest bizarre was toen ik mezelf "onluchtte" op de motorkap van een auto. Er was zelfs nep poep en alles, we voelden ons weer 10 jaar oud die dag.

Op welk punt raakte je gewend om Evan Handler steeds naakt te zien?
Nou, Evan die had in een jaar veel gewicht verloren en kwam op de set in een goed lichaam. Voor mij heb je before Handler en after Handler en ik houd van allebei. Een van de zinnen die me bij staat is "You look like a big sexy baby". David lacht. Ik vind die tekst geweldig.

Rob Lowe zijn gastrol als Eddie Nero was fantastisch, is Rob iemand om makkkelijk mee te werken?
Tuurlijk, Rob en ik zijn vrienden geworden tijdens de serie.

Nu de serie ten einde is, hoe voel je je over de afsluiting?
Het was moeilijk maar het voelt goed nu te stoppen. De serie duurde zelfs veel langer dan dat we hadden gedacht.

Hoe ging de laatste dag op de set?
De laatste dagen waren een behoorlijke anticlimax, omdat ze altijd eindigen met rijdende shots. Mijn laatste dag was in de auto. Het was bitterzoet, zoals elk einde is.

Ben je blij hoe de serie op zijn einde is gekomen?
Ik wilde altijd dat Hank dood ging, dat zou mijn manier zijn om de serie af te sluiten.

Waarom wil je Hank zo graag dood?
Uiteindelijk zou het verkeerd moeten gaan. Je kan er niet lang mee wegkomen als je zoveel rookt en drinkt. Ik wilde dat het compleet zou zijn. Ik wilde dat Hank met Karen zou trouwen net voordat hij dood zou gaan. Dat was mijn idee. Tom en ik hebben het erover gehad maar het was nooit een optie geweest.

De serie eindigde met een onzekerheid over de toekomst tussen Hank en Karen, ben je daar blij mee?
Tom en ik waren het er altijd over eens dat het een happy ending zou moeten zijn waarin Hank en Karen weer samen komen. En dat is eigenlijk waar de serie echt om draaide: het koppel en de dochter. Ze zouden sowieso weer bij elkaar komen, daar was iedereen het over eens. Maar na alles wat er afgelopen seizoenen is gebeurd, kan je niet verwachten dat ze zomaar ineens makkelijk bij elkaar komen.

Comments