Een diepgaand interview over Jon's tijd bij The Daily Show

Now playing

Op 6 augustus zeggen wij doei tegen Jon Stewart bij TDS

dinsdag, 21. april 2015

Het was niet één aanwijsbaar moment waarop Jon Stewart besloot te stoppen met The Daily Show. “Zo gaat het niet in het leven,” zegt Jon, dat er ineens iemand vanuit de wolken naar je wijst en zegt: Stop nu! Zoiets maak je alleen mee als je ontslagen wordt.” De host beschrijft zijn vertrek bij de show eerder als een break-up met iemand waar je al heel lang mee gaat. Op een gegeven moment kom je erachter dat het niet echt meer werkt. Het kan dan nog heel lang duren voordat je er daadwerkelijk uitstapt omdat je simpelweg geen antwoord hebt op de vraag 'Waarom?'.

"De show liep prima en ik had ook niet het idee dat ik het presenteren ervan verleerd was. Ik voelde gewoonweg niet meer diezelfde bevrediging als eerst", Jon slaat zijn hand op het bureau zoals alleen Stewart dat kan. "Vanaf het moment dat ik voor het eerst merkte dat TDS me vroeger meer voldoening gaf, belandde ik in een up-en-down-flow. Gelukkig kwam ik er aan het begin van die ontwikkeling telkens weer bovenop. De downperiodes werden echter steeds langer, totdat ik op een dag aan mezelf toe durfde te geven dat ik ermee moest stoppen."

Hadley Freeman van The Guardian interviewt Jon twee keer in een korte periode. De eerste keer is in oktober. Stewart is in Londen voor het London Film Festival omdat zijn regiedebut Rosewater er draait. Hij spreekt geanimeerd over de hotelkamer waar de journaliste en hij elkaar ontmoeten en maakt aan de lopende band grapjes. De tweede is een paar maanden later. Freeman vliegt ervoor naar naar New York. Jon heeft namelijk zijn vertrek bij The Daily Show aangekondigd. Het is vrijdagavond. Stewart en Hadley ontmoeten elkaar in Jon's kleedkamer, waar de host zich voorbereidt op een TDS uitzending. Zijn stem klinkt laag en hij komt vermoeid en zelfs wat neerslachtig over.

Nu de allerlaatste dag van Stewart bekend is, wordt het tijd om terug te blikken op zestien jaar The Daily Show. De altijd sympathiek Stewart, die weinig onder de indruk is van zijn bekendheid, wordt wel eens gezien als de meest invloedrijke nieuwslezer die heeft bestaan. Toch zat hij liever bij zijn familie thuis op de bank in plaats van dat hij zijn Emmy Award ophaalde (hij won er 18!). Wij zijn heel erg benieuwd naar wat er nog gaat komen na TDS. Want dat hij met pensioen gaat, kunnen wij ons namelijk niet voorstellen.

Lees het hele interview op de website van The Guardian, waarin uitgebreid gesproken wordt over Jon's carrière, hoe hij opgroeide, wat hij van zijn opvolger vindt en uiteraard over wat de getalenteerde tv-persoonlijkheid nog in petto heeft voor zijn fans.

Comments