En kan de meeste dingen ook echt niet vergeten

Deze vrouw kan zich elk woord van de Harry Potter-boeken herinneren

maandag, 01. augustus 2016

Een bijzondere vrouw met de naam Rebecca Sharrock staat centraal in het Australische tv-programma 60 Minutes, en dat heeft ze niet alleen te danken aan het feit dat ze een gigantische Harry Potter-fan is. Rebecca heeft namelijk iets wat hyperthymesia (ook wel Highly Superior Autobiographical Memory) wordt genoemd; een uitzonderlijk gedetailleerd geheugen dat er voor zorgt dat ze bepaalde dingen niet kan vergeten. Eén van die dingen zijn de woorden van alle Harry Potter-boeken – dat zijn er meer dan een miljoen.

Haar verhaal wordt nog absurder aangezien Becky, die op haar 16de gediagnosticeerd werd met autisme en een obsessieve-compulsieve stoornis, zegt dat haar eerste herinnering stamt uit de dag dat ze twaalf dagen oud was. Becky’s moeder wist al jaren dat haar dochter een geweldig geheugen heeft, wat natuurlijk erg handig blijkt in en rond het huis (verjaardagen, telefoonnummers, etc.). Helaas zorgen de extreem gedetailleerde herinneringen soms voor chaos in haar hoofd, en één van de manieren waarop haar ouders haar lieten kalmeren was het hardop herhalen van de HP-boeken.

De twee kwamen er vijf jaar geleden (reken maar van yes dat ze de datum zo opdreunt) achter dat Becky hyperthymesia heeft doordat 60 Minutes er een aflevering over maakte en ze zich realiseerde dat niet iedereen dingen herinnert op haar manier, en sindsdien zijn wetenschappers natuurlijk meer dan geïnteresseerd in haar hersencapaciteit. Hieronder meer over Becky, met natuurlijk nog een Harry Potter-test:

Comments