Enquête wijst uit dat kinderen meer over eten kunnen leren

Worstenbroodjes worden gemaakt door vlees te laten rollen en meer kinder-voedselkennis

vrijdag, 05. augustus 2016

Een Engelse enquête onder 2.000 basisschoolkinderen wijst uit dat 7- tot 11-jarigen over het algemeen over veel te weinig voedselkennis bezitten. Dat klinkt natuurlijk erg, maar we zijn hier om smakelijk om de antwoorden te lachen en niet al te lang stil te staan bij het Britse schoolsysteem. Zo denkt maar liefst 7% van de respondenten dat worstenbroodjes gemaakt worden door een stuk vlees met wat bloem van een heuvel af te rollen (wat blijkbaar een erg oud Engels grapje is). HA!

Peren groeien in paren is nog zo’n mooi antwoord dat te vaak is gegeven - “pears in pairs” voor de poëten onder ons -, om nog maar te zwijgen over de 6% die denkt dat chocolade in perfecte blokjesvorm aan bomen groeit. Een tiende van de kinderen denkt daarnaast dat pastinaak (je weet wel, die wortel) ook aan bomen groeit. O, en mocht je allergisch zijn voor eierproducten, dan kun je volgens een vijfde (21%) van de kinderen wel een gekookt ei of gebakken ei eten. He?

Een vijfde van de kinderen weet niet dat boter van dieren komt – 7% denkt zelfs dat het in de supermarkt gemaakt wordt – en 10% weet niet dat ham een onderdeel van het varken is. Maar er zijn ook wat verontrustende cijfers, bijvoorbeeld van de 80% van de leerlingen die iemand kent met een allergie maar waar de helft geen flauw benul heeft van wat de consequenties daarvan zijn. Een vijfde van de kinderen helpt nooit met koken en een derde weet niet hoe iets simpels als brood gemaakt wordt. .

Organisaties Genius Gluten Free en Allergy Adventures roepen iedere ouder en verzorger op meer tijd met hun kinderen in de keuken door te brengen. Of je kunt gewoon minder herhalingen van Roy Donders kijken en overschakelen op Bob’s Burgers, om onrealistische ideeën over worstenbroodjes uit te bannen en te leren waar het echt om draait: eten als de “Don’t You Four Cheddar Bout Me”-burger.

Comments