Van Chinpokomon tot homoseksuele vissen

19 keer geniale satire uit 19 seizoenen South Park

donderdag, 15. september 2016

Zoals iedereen weet start het twintigste seizoen van South Park vandaag. Dat betekent dat we al 19 jaar aan fatass-grappen, Randy-fuck ups en voornamelijk snoeiharde en hilarische satire onder ogen hebben gehad.

Natuurlijk willen we meer keiharde opmerkingen over onze maatschappij, bekende mensen en grote bedrijven als Apple, maar voor het zover is zetten we even de leukste South Park-satire op een rijtje. Elke aflevering zit er eigenlijk bomvol mee, maar dit zijn de 19 dingen die ons tot de dag van vandaag zijn bijgebleven (in willekeurige volgorde).

1. The Snuke – Seizoen 11, aflevering 4

Wie kan de befaamde Snuke (“Snizz nuke”) nou nog van zijn netvlies afkrijgen? Het beste van de aflevering is natuurlijk dat moment waarop iemand van de Amerikaanse overheid de dieptes induikt om de Snuke te verwijderen, half opgegeten wordt en keihard uit Clintons ‘snizz’ wordt… uhh… gespuugd. En dat in een parodie op de serie 24, waarin Groot-Brittannië Amerika omver probeert te werpen, Cartman zichzelf injecteert met appelsap om scheten in de gezichten van mogelijke terroristen te blazen en de politie, FBI, ATF en Secret Service op de hak worden genomen (“not anymore, you’re not”). Genieten.

2. Chinpokomon Seizoen 3, aflevering 10

Met de Pokémon Go-hype nog zo vers in het geheugen is het des te leuker om terug te blikken op Chinpokomon, een aflevering die in 1999 al de invloed die Pokémon uitoefent op kinderen onder de satirische loep nam. Een aflevering gevuld met overenthousiaste Japanners die op een veel te stereotypische wijze hun cultuur proberen op te dringen. “Royal Crown Chimpokomaster? Holy shit!”, aldus Cartman nadat hij Chimpokomon als Furry Cat, Penguin en Shoe voorbij ziet komen op tv:

3. Goobacks – Seizoen 8, aflevering 7

Als South Park het “immigratieprobleem” als onderwerp neemt weet je dat je enkele tranen over je wangen krijgt rollen. Maar dat het zó goed zou zijn, met de befaamde quote “They took my job!” (of “Dey tuk dur dur!”), had niemand zien aankomen. Mensen komen uit de toekomst naar South Park om banen in te pikken, en de mannen krijgen het briljante idee om de toekomstige voortplanting tegen te gaan: een gigantische mannenorgie.

4. Margaritaville – Seizoen 13, aflevering 3

De economische recessie van rond het jaar 2009 kon natuurlijk ook niet uitblijven in het dertiende seizoen. Wat volgde was een hilarisch epos, over een klein Joods jongetje dat als de economische Verlosser wordt gezien (met bijbehorende Jezus-symboliek), Stan die de margarita-maker van zijn pa probeert in te ruilen, Cartman die de Joden beschuldigt van al het geld verstoppen in hun grotten en natuurlijk “Aaaaand it’s gone”. Dat laatste natuurlijk om de kwakkelende staat van banken én de manier waarop mensen hun vertrouwen in de economie verloren op te blazen:

5. Fishsticks – Seizoen 13, aflevering 5

We blijven nog even in seizoen 13, want Kanye West. O, Kanye West. Er zijn in totaal 283 bekende mensen voorbij gekomen in South Park, en de transformatie van een van de arrogantste rappers op aarde naar een homoseksuele vis spant de satirische kroon. “Kanye, do you like fishsticks? Do you like to put fishsticks in your mouth? What are you, a gay fish?” Dit natuurlijk om in te spelen op Kanye’s gigantische ego, iets waar de rapper zich ook bewust van is. Althans, dat zei hij in reactie op de aflevering – we weten allemaal dat er de afgelopen zeven jaar alsnog weinig is veranderd… Maar dat maakt het volgende des te grappiger:

6. Make Love Not Warcraft - Seizoen 10, aflevering 8

Mocht je zelf een gamer zijn, World of Warcraft gespeeld hebben of iemand kennen die dat doet, dan zal Make Love Not Warcraft je een hernia van het lachen hebben bezorgd. De aflevering zit verdomd knap in elkaar omdat de South Park-gasten als gamepersonages in World of Warcraft lopen. Helaas voor de jongens kunnen ze niet veel in de game, een gast die duidelijk “geen leven” heeft vermoordt namelijk alles wat rondloopt. Het plan: de jongens sluiten zich op in Cartmans kelder en trainen hun personages op de zwakste vijanden in de game. Het knappe van de aflevering is dat niet alleen gamers die zichzelf non stop opsluiten in een donkere kamer belachelijk worden gemaakt, het laat ook zien hoe zo’n game de kinderen bij elkaar kan brengen. O, en Randy is ouderwets geweldig.

7. Douche and Turd - Seizoen 8, aflevering 8

De Amerikaanse verkiezingen en onze eigen verkiezingen komen er weer aan, en elke verkiezingsronde zal je één dingen tegen jezelf blijven herhalen. Want Stan wilde ook niet stemmen, waardoor hij werd verbannen uit South Park en belandde bij dierenorganisatie PETA. Zij bleken op hun beurt iets te vriendelijk met dieren om te gaan (“Kill meeee!”) en Stan besluit mede daardoor toch te stemmen. Want hoewel de keuze altijd neerkomt op een broodje poep of een gigantische vaginale douche, zijn stem doet er toe. De gigantische douche won met 1410 tegen 36.

8. Go God Go – Seizoen 10, aflevering 12 & 13

De spelcomputer Wii komt bijna uit en Cartman kan niet meer wachten. Hij laat daarom logischerwijs zijn lichaam invriezen, wat natuurlijk verkeerd gaat waardoor de dikzak in de toekomst eindigt. Een toekomst waarin alle religies van de wereld zijn verbannen en de wetenschap een soort nieuwe religie vormt (“Science damn you!”). Maar de wereld is ook in de toekomst verdeeld – wie heeft het antwoord op de Ene Vraag? -, wat een gigantische oorlog tussen de mens en hyperintelligente otters tot gevolg heeft.

9. Trapped in the Closet – Seizoen 9, aflevering 8

Er zijn weinig dingen die programmamakers liever niet in de zeik nemen, en Scientology is er één van. De geschifte kerk, met vlaggendragers als Tom Cruise en John Travolta, heeft namelijk een flink team van advocaten achter zich staan en schroomt niet die te gebruiken. Toch hebben Trey Parker en Matt Stone van South Park daar schijt aan, wat resulteert in een aflevering waarin Stan de nieuwe leider van de kerk wordt en erachter komt dat het allemaal om geld draait. O, en Tom Cruise en R. Kelly zitten vast in een kast. Een satirisch hoogtepunt voor de serie, maar ergens ook een dieptepunt. De man achter Chef, Isaac Hayes, nam afscheid van South Park omdat hij aanhanger van Scientology is.

10. You Have 0 Friends – seizoen 14, aflevering 4

Parker en Stone kregen het geweldige idee om Facebook – en alle ‘sociale’ verplichtingen die daar bij komen kijken – te combineren met de film Tron. De jongens maken een Facebook-profiel aan voor Stan, maar hij wordt al snel gek van alle vriendschapsverzoeken van mensen die hij amper of niet kent. Hij besluit zijn account te verwijderen (met 845,323 vrienden erop), en wordt daarop een virtuele wereld ingezogen. Hier ontmoet hij de virtuele tegenhangers van al zijn “vrienden”, waaronder zichzelf als een uit de kluiten gewassen monster. Gelukkig verslaat hij zichzelf in een potje Facebook-Yahtzee, reist hij terug naar de echte wereld en kan hij weer rustig verder leven met 0 vrienden op Facebook. In de tussentijd heeft Kyle moeite met Eric Parrey, een gast die hij online tegenkwam en waarvan hij de enige vriend blijkt te zijn.

11. All About Mormons – Seizoen 7, aflevering 12

Hoewel deze aflevering Mormonen hilarisch maakt, zit er een erg sterke, serieuze boodschap aan het einde. Niemand in South Park kan de altijd blije en aardige Mormonen-familie trekken, en hoewel Randy en Stan niets liever doen dan uit hun buurt blijven kunnen ze nooit nee zeggen als ze voor het eten worden uitgenodigd. Stan begint op een gegeven moment tegen ze te schreeuwen omdat waar ze in geloven volstrekt belachelijk is en er nul bewijs te vinden is, en uiteindelijk worden de rollen omgedraaid. Het blijkt dat de Mormonen genoeg hebben van Stan zijn intolerantie: het maakt niet uit dat er geen hard bewijs is, hun geloof maakt ze behulpzaam en een hechtere familie. Grappigste uit de aflevering is toch de uitweiding over de profeet Joseph Smith, onder begeleiding van muziek:

12. With Apologies to Jesse Jackson - Seizoen 11, aflevering 1

De aflevering begint met Randy die aan een spelshow meedoet en het volgende woord moet afmaken: “N_GGERS”. Inderdaad, voor je het weet staat hij bekend als “the nigger guy”, en daarna wordt het racisme-debat gruwelijk grappig. Randy voelt zich in het nauw gedreven omdat iedereen hem zo noemt, en weet uiteindelijk het Amerikaanse Congress zo ver te krijgen dat een nieuwe wet zegt dat er minstens zeven woorden tussen “nigger” en “guy” in dezelfde zin moeten zitten. Op de basisschool vecht Cartman ondertussen met een dwerg, al is hij veel te druk met lachen en wijzen. Stan vat zoals altijd het moraal samen: hoewel je niet altijd zult begrijpen waarom iemand een woord als iets beledigends ervaart, is het genoeg om begrip te tonen voor zijn situatie.

13. Stunning and Brave – Seizoen 19, aflevering 1

Eén van de beste nieuwe personages in South Park is ongetwijfeld PC Principal, de belichaming van alle “social justice warriors”, al die mensen op je Facebook-tijdlijn die denken politiek correct te zijn maar zo overduidelijk het punt missen. In Stunning and Brave wordt Randy met zijn vrienden overvallen door PC Principal en zijn dispuutsgenoten omdat ze kritisch zijn op een transseksuele vrouw. Al snel voegt Randy zich bij het dispuut, en een oorlog tussen de kinderen en PC Principal volgt. Kyle en Stan nemen vrede met het feit dat deze social justice warriors nog lang niet zullen verdwijnen, en geven de strijd op.

14. Quest for Ratings - Seizoen 8, aflevering 11

De kinderen beginnen een nieuwsprogramma op school, Super School News, en komen erachter dat kijkcijfers belangrijker zijn dan het leveren van waardig nieuws. Craigs nieuwe show “Animals Close-Up With a Wide-Angle Lens Wearing Hats” doet het veel beter en neemt daarom de plek van de jongens in. De jongens besluiten om te gaan brainstormen en voor die extra stimulans worden ze high van hoestmedicijn. Terwijl ze een nacht lang high blijven kijken ze Craigs show, die spontaan erg grappig is. Een nieuwsitem over het misbruik van hoestmedicijn op school volgt, Craigs kijkcijfers dalen, Craig wordt ontslagen en de video-leraar vraagt om het verwijderen van Craigs ballen zodat hij het belang van kijkcijfers wat beter doorkrijgt. Succesvoller dan ooit brainstormen de jongens door over een nieuwe aflevering, maar omdat ze niets kunnen bedenken stoppen ze er maar mee.

15. The Tale of Scrotie McBooger Balls - Seizoen 14, aflevering 2

Over deze aflevering kunnen we kort zijn. De jongens verzinnen het smerigste boek ooit (met 465 verwijzingen naar Sarah Jessica Parker) nadat ze The Catcher in the Rye maar tegen vinden vallen, en iedereen begint spontaan over te geven bij het lezen ervan. Ze beschuldigen Butters ervan het boek geschreven te hebben, maar dat is voor het een gigantisch succes blijkt te zijn. Butters schrijft een vervolg, The Poop that Took a pee, die nóg succesvoller is. Toch worden sommige fans gek, wat resulteert in de dood van de volledige Kardashian-familie en het verbannen van de boeken. Natuurlijk is dit een dikke knipoog naar de eerdere seizoenen van South Park, waarin de “shock value” enorm belangrijk was.

16. Pinewood Derby - Seizoen 13, aflevering 6

Weer eem aflevering die tjokvol satire zit: van zo’n beetje alle politieke wereldleiders, tot de waarde die we hechten aan belachelijke zaken als een race met houten autootjes en onze honger naar geld. Randy stopt een supermagneet in Stans auto en die wint wanneer hij warp-snelheid bereikt, al zorgt dat er ook voor dat een alien naar de aarde komt bij een gebrek aan een eigen warp drive. Stan vermoordt de alien en zijn “space cash” wordt verdeeld over de politieke leiders, die binnen no time alles uitgeven (China koopt bijvoorbeeld 48 voetbalstadions). Stan heeft er genoeg van en besluit eerlijk te zijn over het valsspelen in de race, maar niemand op Aarde wil eerlijk zijn tegenover de ruimtepolitie. Uiteindelijk bleek het hele avontuur een test om te zien of de Aarde klaar is om zich bij de intergalactische gemeenschap te voegen, wat natuurlijk niet het geval is. “Well, that sucks.”

17. Death Camp of Tolerance - Seizoen 6, aflevering 14

Mr. Garrison is terug in groep vier, nadat hij werd teruggezet naar een kleuterklas vanwege zijn homoseksualiteit. Hij krijgt een idee om zichzelf te laten ontslaan op basis van zijn seksualiteit, waardoor hij miljoenen zou kunnen verdienen. Voor je het weet zit woestijnrat Lemmiwinks in de anus van Mr. Slave (een geweldige parodie op The Hobbit volgt), met geklaag van de jongens tot gevolg. Die klachten zorgen ervoor dat ze naar een concentratiekamp moeten, alwaar ze tolerantie bij moeten leren.

Het bijbehorende museum zit vól racistische stereotypen en natuurlijk worden er bizarre ideeën over tolerantie aan ze geleerd. Mr. Garrison besluit als flamboyante XXL-homo naar een uitreiking te gaan, maar krijgt in plaats van ontslag luid applaus. Lemminwinks ontsnapt uit de anus terwijl Mr. Garrison kwaad aan de menigte uitlegt dat tolerantie niet gelijk staat aan iets leuk vinden, en dat ze even fucking normaal moeten doen: er ging een rat in iemands anus voor de neuzen van groep vier!

18. Osama bin Laden has Farty Pants – Seizoen 5, aflevering 9

Zelfs vandaag de dag zou satire in combinatie met 9/11 bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat schieten, maar South Park deed dat rustig al enkele weken na de verschrikkelijke gebeurtenis. Parker en Stone wisten echter niet hoe ze het moesten aanpakken, het enige waar ze het over eens konden zijn is dat Osama Bin Laden een klootzak is. Resultaat is Bin Laden die neergezet wordt als over de top cartoon-personage en zelfs de kinderen die met gasmasker op, op de bus staan te wachten. De aflevering zit vol met geweldige grappen over het politieke klimaat na 9/11 en Osama Bin Laden, en dat zonder de Amerikaanse bevolking echt te beledigen.

19. The Biggest Douche in the Universe - Seizoen 6, aflevering 15

Elke filmganger moet wel genoeg hebben van al die afschuwelijke comedy-films die telkens weer dezelfde acteur in een grappige situatie proberen te stoppen en het verhaal opvullen met goedkope humor (vaak slapstick). Deze films en filmmakers krijgen er flink van langs in The Biggest Douche in the Universe, een prijs die uiteindelijk naar acteur Rob Schneider gaat. Rob Schneider is… A carrot! Derp a derp:

South Park - Rob Schneider from Chris Tory on Vimeo.

Comments