Van honderden aliens tot George Clooney als hond

De 10 tofste South Park easter eggs die jij hebt gemist

dinsdag, 18. oktober 2016

South Park gaat al twintig jaar mee, en weet ons nog elke week te verrassen. Maar mocht je denken alles al gezien te hebben, dan heb je het waarschijnlijk helemaal fout. De makers van de cartoon stoppen namelijk regelmatig een zogenaamde easter egg in een aflevering; subtiele en vooral hilarische verwijzingen naar het een of ander, waar je wel heel oplettend voor moet zijn.

Zo weet je natuurlijk dat Kenny bijna elke aflevering dood ging in de eerste seizoenen, maar wist je ook dat de aliens die al in aflevering 1 werden geïntroduceerd in bijna elke aflevering langskomen? Zij het voor een seconde achteraan in beeld, als onderdeel van een mensenmassa, of - nog veel subtieler dan dat - in het logo van het South Park-nieuwskanaal; ze zitten érgens verstopt.

Rustig aan, Cartman, hieronder vind je tien van de leukste easter eggs uit South Park.

1. Elke aflevering bevat minstens één celebrity

Ook al praten ze niet altijd, is er in bijna elke aflevering van South Park een celebrity te zien. De enige celebs die daadwerkelijk zelf iets hebben ingesproken zijn Robert Smith, Jay Leno, de bandleden van Korn en Radiohead, Wing, Brad Paisley en YouTuber PewDiePie.

2. Wat Kenny in de intro zegt is te obsceen voor woorden

In de intro van South Park mompelt Kenny zoals gebruikelijk een aantal woorden, maar het is verdomd lastig die te vertalen. Als je erg goed oplet kun je het wel verstaan, al wordt dat niet aangeraden voor alle leeftijden:

In seizoen 1-2 zegt Kenny iets over de lichaamsvormen van vrouwen.
In seizoen 3-5 zegt Kenny iets over Kenny Junior, en wat vrouwen daar mee zouden mogen doen.
In seizoen 6 wordt Kenny vervangen door Timmy: “Timmy! Timmy! Timmy! Timmy! Timmy! Timmy! Livin' a lie! Timmy!”
In seizoen 7-10 (aflevering 8) zegt Kenny iets over de dag dat hij oud genoeg is om volwassen dingen te mogen doen met ene Brittany.
Vanaf seizoen 10 gaat Kenny door met het zeggen van teksten die zou in een gangsterrap kunnen zitten, ditmaal ook iets met voortplanting en vrouwen. De viespeuk.

3. Orgazmo

Orgazmo is een film van South Park-makers Trey Parker en Matt Stone, en hieronder zie je Kenny’s hoofd hem omver duwen in de befaamde eerste aflevering ‘The Spirit of Christmas’. Daarna verplettert het standbeeld natuurlijk een stel kinderen. Mocht je de film wel eens gezien hebben dan herken je wellicht de poster die al seizoenen lang in Cartmans kamer hangt; inderdaad, Orgazmo.

4. Get a life

In de aflevering ‘Cartman joins NAMBLA’ is Cartman op zoek naar ouder gezelschap, wat hem direct tientallen berichten oplevert. Als je het beeld op de goede momenten pauseert, heb je blijkbaar geen leven. Fuck.

5. Overal aliens

Ja, er zijn absurd veel South Park-afleveringen waar minstens één alien minstens een fractie van een seconde in beeld komt, en je moet wel een gigantische fan zijn (inderdaad, zonder leven) wil je ze allemaal spotten. Gelukkig is er het internet, waar superfans het Alien-spotten erg serieus nemen.

6. Vertaalkunst

In een van de afleveringen staat het volgende boven het bord: “"DiosMioHanMatadoAKennyBastardos", oftewel “Oh my god, they killed Kenny! You bastards!” Ook heeft er eens “No me toquen los huevos” (“raak mijn ballen niet aan”) gestaan, en nog meer leuke berichtjes.

7. Een familieserie

Stans familie heeft dezelfde namen als Trey Parkers familie, en Kyles ouders zijn vernoemd naar die van Matt Stone. Fun fact, de foto hierboven (in ‘Cartman gets an anal probe’) is van Treys zus. Trey heeft daarnaast dezelfde verjaardagsdatum als Stan, Matt dezelfde als Kyle.

8. Zelfspot

In ‘The Passion of the Jew’ vinden Stan en Kenny Mel Gibsons film over het lijden van Jezus maar kut, en vergelijken ze hem daarom met ‘Baseketball’, een film waar ze ook hun geld voor terug zouden willen. Stone en Parker spelen er toevallig allebei in.

9. De A Song of Ass and Fire-aflevering bracht heel wat teweeg

Natuurlijk is het geniale ‘Weiner’-liedje dat op Game of Thrones-achtige wijze is opgebouwd een flinke easter egg, maar ook met de tuinscènes uit die afleveringen wist South Park wat los te maken. In het commentaar op de Blu-ray van GoT seizoen 4 zeggen showrunners David Benioff en D.B. Weiss dat ze sinds South Park er grappen over maakte minder tuinscènes (waarin personages door een tuin lopen en negen van de tien keer verraad inluiden) in het script schrijven.

10. George Clooney als hond

Je hebt hier al eens kunnen lezen dat George Clooney zo’n fan van de pilot-aflevering ‘The Spirit of Christmas’ was dat hij hem rondstuurde naar al zijn vrienden. Grappige is dat hij ook een erg belangrijke rol kreeg toegewezen en die met verve insprak: de rol van een homoseksuele hond genaamd Sparky. Red rocket! Later deed hij in de South Park-film ook de stem van Dr. Douche.

Comments