Wie is er nu de "bastard", Kyle?!

7 keer bewijs dat Kyle echt zo’n klootzak is als Cartman zegt

dinsdag, 25. oktober 2016

Als we het hebben over afschuwelijke personages in South Park, dan springt de oudermoordende Cartman al snel ten geest. Of hij nou mensen in de chili con carne stopt en het anderen laat opeten, of niets heel laat van de joden, hij is altijd een lul. Maar zijn aardsvijand, “good guy” Kyle Broflovski , die kan er ook wat van.

Ja, telkens maar weer die glimlach en aan het einde van elke aflevering een inspirerende toespraak waarin hij de moraal van het verhaal samenvat, maar onder die rode krullen schuilt een vervelend ventje dat soms zelfs in de buurt komt van Cartmans ellendige persoonlijkheid. Mocht je het niet geloven, dan geven we hieronder 7 keer bewijs dat Kyle echt een klootzak is.

1. Hij is altijd jaloers

Of het nou gaat om het volgen van een rage (Chinpokomon!), of om het feit dat Cartman miljonair wordt: Kyle is nogal snel jaloers. Hij gaat bijna dood aan jaloezie (en aambeien) nadat Cartman een miljoen erft van zijn oma en een attractiepark aanschaft. Kyle redeneert dat er met deze onrecht geen god kan zijn, en keert daarmee ook nog bijna zijn geloof de rug toe. Wat een eikel, hij had ook gewoon blij voor Cartman kunnen zijn en een week lang in een achtbaan kunnen zitten.

2. Voelt zich beter dan iedereen en houdt zijn bek maar niet

Wanneer houdt het nou een keer op met die inspirerende speeches aan het einde van een aflevering? De arrogante kwal van een Kyle denkt dat hij de meest geschikte persoon is om keer op keer iedereens aandacht op te eisen en het moraal van het verhaal samen te vatten of iedereen (zelfs zijn ouders en groepen volwassenen tegelijkertijd) te wijzen op hun fouten. Alsof we daar een achtjarig kind voor nodig hebben. Zoals Cartman zegt:

3. Heeft al duizend keer “You bastards!” geroepen na Kenny’s dood, maar grijpt nooit in

Arme, arme Kenny. Hij is al honderden keren op de meest afschuwelijke manieren dood gegaan, maar Kyle neemt nooit de tijd om even met hem te praten over zijn situatie. Het enige wat hij doet als Kenny sneuvelt is samen met Stan “Oh my god, they killed Kenny. You bastards!” schreeuwen, maar daar heeft die ongelukkige jongen natuurlijk niets aan. Kyle had vaak genoeg kunnen ingrijpen bij de dood van één van zijn beste vrienden, maar deed dat nooit. Sterker nog, hij is zelfs een paar keer verantwoordelijk voor Kenny’s dood…

4. Zet dood van eigen broertje in scene

Wat doe je als je hoort dat je kleine broertje besneden wordt? Dan panikeer je en ga je er als de arrogante allesweter die je bent van uit dat Ike’s Canadese zaakje compleet weggehaald wordt, zonder ook maar een keer te vragen wat zo’n operatie echt inhoudt. Het ergste is nog dat hij de dood van Ike in scene wil zetten, waarmee hij natuurlijk zijn ouders traumatiseert – om nog maar te zwijgen over het trauma dat Ike zelf oploopt.

5. "Alles is voor Kyle"

De roekeloze ‘alles is voor Bassie’-mentaliteit van Kyle spreekt uit de aflevering “Mr. Garrison’s Fancy New Vagina”, waarin onze jonge Jood er genoeg van heeft zo klein en wit te zijn, en besluit om vol voor een carrière als basketballer te gaan. Niet door keihard te trainen of te werken aan zijn basketbalskills, nee, door een Negroplasty. Terwijl zijn vader went aan het leven als dolfijn, worden Kyle’s benen verlengd en het pigment uit zijn huid gehaald, maar zoals wel vaker heeft Kyle echt geen idee waar hij aan begint. Binnen no time staat hij op het veld, en doet hij iets wat zijn nieuwe knieën niet aankunnen. Alles voor de roem, de lul.

6. Overtuigt iedereen Cartman te behandelen alsof hij dood is

Cartman is natuurlijk zelf ook een klootzak, maar er zijn van die afleveringen dat we het toch met hem te doen hebben. Eén van die afleveringen is The Death of Eric Cartman, waarin Kyle samen met Kenny en Stan besluit om de dikzak te negeren. Cartman is niet de slimste en houdt het niet voor mogelijk dat iedereen hem negeert, dus komt hij tot de logische conclusie dat hij dood is en dat alleen Butters hem nog kan zien. Spoel door naar het einde van de aflevering en je ziet een Cartman die er alles aan doet om in de hemel terecht te komen, inclusief het onderbreken van een gewapende gijzeling, waar hij echt dood bij neer had kunnen vallen. Je bent een eikel, Kyle.

7. Gierigheid

Kyle is gierig. Erg gierig. Hij wil alles hebben, kan er niet tegen als anderen veel geld krijgen en doet er alles aan om zijn grote geheim niet te onthullen. We hebben het natuurlijk over het zakje goud dat elke Jood blijkbaar om zijn nek heeft hangen – nee, niet dat zakje, die is nep. Die andere, inderdaad, waar gewoon goud in zit. In de aflevering Two Days Before the Day After Tomorrow eist Cartman dat Kyle hem het zakje goud geeft, in ruil voor het redden van zijn leven, maar meneer Broflovski wil daar niets van weten. Hij gooit het zakje zelfs in een zee van vuur, zodat niemand er bij kan. Zonde.

Comments