Er is meer dan Giant Douche vs. Turd Sandwich

10x de beste momenten dat South Park presidenten en verkiezingen in de zeik nam

dinsdag, 08. november 2016

Voor het geval je er nog niet dood mee bent gegooid: er zijn dit jaar weer presidentsverkiezingen in Amerika! Hoewel, de dag des onheils is nu wel érg dichtbij, en om de bijkomende druk iets te verlichten kijken we naar de beste satire van het moment: South Park.

Presidenten en presidentskandidaten moeten inmiddels doorhebben dat het onmogelijk is om voor het Witte Huis te gaan zonder dat South Park je aanpakt. Het grote debat tussen een giant douche en een turd sandwich is inderdaad niet de eerste keer dat ze het moeten ontgelden. Hieronder vind je 10 van de beste momenten dat een president in de zeik is genomen, van de vijf presidentsverkiezingen waar de serie bij aanwezig was.

1. Ex-presidentskandidaat en ex-vice president Al Gore
2000 mocht dan niet het jaar zijn waarin Al Gore het te verduren kreeg, maar de milieuactivist en ex-vice president (onder het bewind van Clinton) die soms een steekje los heeft zitten kreeg de satirische wind van voren in het jaar 2006. Waarom? ManBearPig.

De kruising tussen een man, beer en varken is een kritiek op Gores documentaire (An Inconvenient Truth) die rond deze tijd uitkwam, over de opwarming van de aarde. Hij zegt daarin super-cereal over het onderwerp te zijn, terwijl niemand naar hem luistert of hem serieus neemt. Nou, als ManBearPig niet serieus genoeg is weten wij het niet meer. Excelsior!

2. George Bush en de zoektocht naar Saddam Husseins geest
Wanneer Kenny sterft met een ticket in zijn bezit die hem toegang geeft tot veel gratis snoep in een snoepwinkel, besluiten de jongens hem om te zoeken in de hemel om alsnog het snoep te kunnen krijgen. Om dat te doen maken ze een ladder naar de hemel, iets waar de media gretig op inspringen.

Ook George Bush is op de hoogte, en hij besluit met al zijn geld en middelen om óók een ladder naar de hemel te maken, omdat hij Saddam Husseins geest ervan verdenkt daar aan nucleaire wapens te werken. Keiharde kritiek op de ‘war on terrorism’, maar zo fucking grappig omdat ook de Japanners mee doen aan de ladder-wedstrijd en in een studio doen alsof ze de hemel als eerste bereiken. De aflevering eindigt met een typisch feel good country-nummer die de aflevering samenvat en de Amerikanen een goed gevoel geeft. “Where were you?”

3. 2004: Douche vs. Turd
In 2004 neemt George W. Bush het op tegen John Kerry, en South Park is ook weer van de partij. We kennen dit jaar natuurlijk als het begin van Giant Douche vs. Turd Sandwich; South Parks manier om duidelijk te maken dat de keuzes dit jaar gewoon erg kut zijn. Ditmaal werden de verkiezingen verpakt in een verkiezing voor de nieuwe schoolmascotte, waarbij leerlingen ideeën mochten insturen en de spanning hoog op liep.

Stan besloot niet te stemmen omdat hij geen voordelen zag aan het stemmen op een Douche of Turd Sandwich, en werd daarom verbannen uit South Park om bij de dierenactivisten van PETA te gaan wonen. De Giant Douche en Turd Sandwich zijn nu zulke iconen omdat het duidelijk is dat bij elke verkiezing poepkeuzes moeten worden gemaakt (het blijven politici).

4. 2004: P. Diddy’s Vote or Die-campagne
Wat was de wereld in 2004 toch ontzettend kut; niet alleen was er de keuze tussen een broodje poep en een vaginale douche, ook kwam dit jaar de belachelijkste campagne om mensen aan het stemmen te krijgen ooit op. Rond het jaar 2000 was het namelijk niet cool als je weigerde te stemmen, en daarom riep P. Diddy als de gangster die hij wil zijn mensen op om te stemmen – of te sterven. Stan deed dat dus niet, en daarom zien we Puff Daddy, aka Sean Combs, de basisschoolleerling opzoeken om eens flink op hem te schieten.

5. Bill Clinton en Cartmans moeder
Het seksschandaal van Bill Clinton wordt ook nu Hillary presidentskandidaat is regelmatig aangehaald, en ook South Park is het niet onopgemerkt gebleven. Hoe haak je in op zo’n gevoelig onderwerp? Simpel, je noemt Cartmans moeder een sloerie (de aflevering heet “Cartman’s Mom is Still a Dirty Slut”) en laat haar in bed belanden met president Clinton.

6. 2008: Barack Obama vs. John Mccain
De reden dat we niet kunnen wachten op de naschok van de presidentsverkiezingen is South Parks reactie erop; in 2008 werd namelijk meesterlijk gereageerd op Obama’s winst. Er gebeuren twee dingen nadat Obama wint: de Democraten vieren non-stop feest als nooit te voren en de Republikeinen maken zich op voor het einde van de wereld. Terwijl die drama escaleert blijkt het dat de presidentscampagne een list was om de Hope Diamond te stelen.

Obama is eigenlijk een spion die samenwerkt met zijn vrouw (een getalenteerde hacker) en “rivaal” maar eigenlijk beste vriend John McCain (gespecialiseerd in explosies) – Sarah Palin is de coole van het groepje. De hele aflevering speelt daarnaast in op de serie 24 en bevat allerlei audio van Obama’s acceptatie-speech; uiteindelijk besluit Obama zich toch te richten op zijn taken als president. Wat we leerden? De wereld verandert niet van de een op de andere dag omdat er een nieuw persoon in de Oval Office zit.

7. 2012: Barack Obama vs. Mitt Romney en… Star Wars?
In 2012 wint Barack Obama van Mitt Romney, maar Kyle is er niet blij mee wanneer hij erachter komt dat Cartman honderden stemmen van zogenaamde “swing states” (erg belangrijk in de verkiezingen) in zijn bezit heeft. Het blijkt dat Cartman is ingehuurd door de Chinezen om een deal met Obama te bewerkstelligen, en voor degenen die er niets van snappen komt Morgan Freeman langs om alles uit te leggen (en daarmee een moedervlek te verdienen).

Uiteindelijk blijkt de aflevering minder om de presidentsverkiezingen te gaan en meer over Disneys overname van de Star Wars-franchise. Mickey Mouse (als hoofd van Disney) overtuigt Cartman de stemmen aan hem te geven, en tegelijkertijd blijkt dat de Chinezen de good guys zijn. Ze wilden Star Wars tegen Disney beschermen, en de aflevering eindigt met de vraag: wil je liever de juiste president of dat Star Wars bij de mensen blijft die de franchise zullen beschermen? Verreweg de beste manier om een saai verkiezingsjaar interessant te maken.

8. 2016: Garrison vs. Trump
Nee, de verkiezingen gaan dit jaar niet tussen Mr. Garrison en Donald Trump, maar de basisschoolleraar neemt de positie van Trump wel over dit South Park-jaar. Dat doet hij onder andere door de rijke man met oranje gezicht flink in elkaar te slaan. Gaat South Park te ver? Nou, nee.

9. 2016: Clinton vs. Trump
Met een Mr. Garrison als Donald Trump worden de presidentsverkiezingen dit jaar als nooit tevoren op de voet gevolgd. Zo is er het geniale debat waarin elke vorm van inhoudelijke discussie overboord wordt gegooid (precies zoals in het echt) en Garrison door de meest afschuwelijke dingen te zeggen zichzelf probeert tegen te werken. Natuurlijk werkt het averechts, en krijgt hij met elke afschuwelijke uitlating alleen maar meer stemmen. Met dank aan Hillary Clinton, natuurlijk. Maar vergeet verdomme niet dat een stem voor Clinton een stem voor Star Wars: The Force Awakens is.

10. De verkiezingen van 2000
In 2000 hield South Park het verrassend netjes - het was überhaupt de eerste keer - door niet de presidentskandidaten George Bush en Al Gore in de zeik te nemen maar vooral stemmend Amerika als doelwit te kiezen. Het werden de spannendste presidentsverkiezingen ooit en het scheelde weinig of Al Gore had gewonnen. Met name de staat Florida moest het daarom ontgelden, al werd alle satire verpakt in een klasverkiezing van Kyles broertje Ike.

De stemmen waren gelijk en het was aan een meisje genaamd Flora om de uitslag te bepalen en ze kiest voor Ike, tot actrice Rosie O’Donnell binnenstormt om een hertelling te eisen. Om het nog absurder te maken verandert Cartman in een cyborg, o en Bill Cosby kwam ook als cyborg terug uit de toekomst om… Terminator, inderdaad. Uiteindelijk wint Ike, omdat zijn tegenstander het allemaal maar “stom” vindt en zich terugtrekt.

Comments