They tuk ur djur!

De grappigste running jokes uit 20 jaar South Park

donderdag, 17. november 2016

Hoewel South Park het op het moment druk heeft met Amerika´s nieuwste president, en ook de rest van de 20 seizoenen gevuld zijn met heerlijke satire, valt er nog genoeg te lachen om andere grappen. Met een show die twee decennia mee gaat kan het ook niet anders dan dat een deel van die grappen terugkerend is, en om de zoveel afleveringen of zelfs seizoenen weer eens de kop opsteekt.

Het lot van Kenny en de “Oh my god!” die er telkens op volgt, Mr. Garrisons opdringerige homoseksualiteit, Mr. Hankey the Christmas Poo en ga zo nog maar even door; of ze nou alleen in de eerste vijf seizoenen langskwamen of na 20 jaar nog niet vervelen, dit zijn de grappigste running jokes uit South Park:

1. They took our jobs!
De eerste keer dat het legendarische zinnetje “They took our jobs!” werd geuit – of een variant erop, als “Dey tuk ur djur!” – kwamen een stel tijdreizigers uit de toekomst naar South Park om alle banen in te pikken. Nu horen we het zinnetje nog wel eens als een groep mensen bij elkaar komt - in de beginjaren wilden de mensen nog wel “rabble rabble” schreeuwen -, natuurlijk om de achterlijke uitspraken van degenen die bar weinig van politiek snappen op satirische wijze samen te vatten. THEY BUK DIR JURBS!

2. Oh my god, they killed Kenny!
Kenny is helaas niet meer zoveel te zien in de nieuwe seizoenen van South Park, maar dat is alleen maar beter voor de kleine man. In de eerste seizoenen wilde hij nog wel eens op de meest afschuwelijke en hilarische wijzen sterven, met natuurlijk de iconische uitspraak “Oh my god, they killed Kenny. You bastards!” erachteraan. Inmiddels is Kenny bijna 100 keer in totaal doodgegaan (hij zit nu op 98 sterfmomenten), laten we hopen dat de mijlpaal groots gevierd gaat worden.

3. Butters, you’re grounded.
Wie is de meest hilarische, naïeve, kleine, blonde knul die je kent?! Butters natuurlijk; de man die met zijn gouden hart en gebrek aan intelligentie is uitgegroeid tot een van de grappigste personages uit South Park - wie houdt er niet van Professor Chaos en de absurde anti-homotherapie uit de aflevering ‘Cartman Sucks’? Maar Butters doet het niet alleen, voornamelijk zijn vader helpt graag een handje mee als het aankomt op zijn zoon huisarrest geven voor de kleinste redenen. Het gebeurt elk seizoen wel een paar keer, en hieronder zie je hem eindelijk wraak nemen:

4. Kick the baby.
Een golden oldie, want het is al weer een tijdje geleden dat Kyle zijn kleine broertje Ike een rotschop gaf alsof hij een voetbal is. Nouja, tenzij je de game South Park: The Stick of Truth hebt gespeeld, daarin is het gewoon een aanval, maar om het in de serie te zien zul je een paar seizoenen terug moeten. Desalniettemin is het een iconisch moment, omdat het eerste waar Ike echt goed voor was deze knal is:

5. Towelies drugsproblemen
Wanna get high? Een katoenen personage uit South Park wel, en dat is natuurlijk niemand minder dan Towelie. Hoewel zijn favoriete tijdstip van de dag 20 minuten over 4 is, grijpt de genetisch gemanipuleerde handdoek eigenlijk elke kans aan om high te worden. Of dat nou komt van een bus schoonmaakspray, crack of een naald; Towelie doet er alles aan om niet nuchter te zijn en zal ook alles doen om geld voor zijn ‘hobby’ te verzamelen. Alles. En onthoud: don’t forget to bring a towel.

6. Stans oncontroleerbare overgeven

Natuurlijk, Stan is een van de weinige gasten uit het standaard groepje die een lange tijd een vriendin wist te houden, maar zeker in de eerste seizoenen van South Park had hij er moeite mee om Wendy recht in het gezicht aan te kijken. Sterker nog, hij bedekte haar gezicht regelmatig met de inhoud van zijn maag, per ongeluk:

7. Cartmans moeder is een slet
Al in de dertiende aflevering van het eerste seizoen werd overduidelijk dat Cartmans moeder, Liane, niet verlegen zit om mannelijke aandacht. Half South Park is waarschijnlijk al haar bedpartner geweest; zo leren we in die aflevering alleen al dat Chef, Mr. Garrison (!!), de burgemeester, schooldirectrice Victoria, Father Maxi (de priester?!) en Jezus (de verlosser?!) schuldig zijn aan het, uhh, bezoeken van Liane. Hot damn.

8. Cartmans gewicht
I’m not fat, I’m just big boned! Althans, dat is wat Cartman standaard zegt wanneer Kyle hem dik noemt. Iets wat bijna wel in elke aflevering voorkomt, terwijl er ook episodes tussen zitten waarin Cartmans omvang de spuigaten uitloopt. Niet dat het er iets toe doet, we hebben hem het liefst dik; de afleveringen over Casa Bonita en KFC zijn immers om je vingers bij af te likken zo goed.

9. Leslie, shut your mouth!
Weet je wie een trut is? Leslie. Ze houdt haar kop maar niet wanneer PC Principal een toespraak houdt, en krijgt daarom uiteindelijk wat ze verdient. Helaas is ze niet meer - omdat ze een reclamecampagne bleek te zijn –, de afgelopen seizoenen was de haat en nijd tussen die twee namelijk hilarisch. En dat allerlaatste moment, dat PC Principal haar een vuist verkoopt en “You’re expelled” zegt… Kippenvel.

10. Oh, Canada.
Er zitten een paar bevolkingsgroepen die het altijd krijgen te verduren in South Park. Een daarvan zijn de Canadezen – al is de recente Denemarken-haat ook noemenswaardig -, de scharnierhoofden die alles wat rond is vierkant hebben, en natuurlijk Terence & Philip voortbrachten. Geen enkele Canadees is veilig, zelfs niet Donald Trump (die eigenlijk Amerikaans is); Scott is daarnaast een eikel.

11. Cartman haat Joden

Het is volstrekt belachelijk maar neemt vaak hilarische vormen aan; Cartmans bizarre haat jegens Joodse mensen als Kyle. Zo is het een van de redenen dat hij Mel Gibson (als regisseur van The Passion of the Christ) idealiseert

12. Bonus: Screw you guys & Chef
Zo nu en dan kun je Cartman er nog op betrappen dat hij “Screw you guys, I’m going home!” zegt, maar vroeger was dat wel anders. Nog zo’n andere grap die we alleen in de eerdere seizoenen van South Park zien, is alles wat met Chef te maken heeft. Helaas is de acteur die Chef speelt vanwege de Scientology-haat van South Park bij de crew weggegaan, gelukkig hebben we hits als “Chocolate Salty Balls” nog. Stick ‘m in your mouth and suck ‘m!

Comments