Aaaaaaaand it's gone

De beste memes die uit South Park zijn gekomen

maandag, 18. juni 2018

South Park is niet vies van een beetje politieke en sociale satire, en de inmiddels 287 afleveringen van de serie geven een lichtelijk absurd maar toch goed beeld van wat de afgelopen twintig jaar zoal speelde in de wereld. Dat wordt wel bewezen door de bizarre hoeveelheid South Park-memes die het internet vullen; elk jaar zitten er wel weer een paar pareltjes tussen.

Hieronder vind je een verzameling van de beste en meest gebruikte South Park-memes, waarvan sommigen al sinds 1997 of 1998 op het internet zijn te vinden. Niet alleen Family Guy levert memes op – sterker nog, die van South Park zijn nog veel vaker toe te passen in ons dagelijkse leven. Tast toe:

??? PROFIT!!!
In 1998 werd een van de eerste echt succesvolle memes geboren. Op basis van de bijzonder kabouters die kinderonderbroeken stelen, krijgen we een soort troll-wetenschap: “Stap 1: X, Stap 2: ???, Stap 3: Profit”, waarbij je op X van alles en nog wat kunt invullen.

Hier een SpaceX-presentatie van ruimtevaart-gigant Elon Musk, waarbij hij praat over de lancering van satellieten en de profit-meme niet aan zich voorbij kon laten gaan.

Derp
Derp die derpa die derpediederp! ‘Derp’ – en de miljoen varianten die de South Park-makers lijken te verzinnen - is natuurlijk gewoon iets wat domme mensen zeggen, maar de serie maakte het populairder dan ooit. Met dank aan de grappigste filmtrailer ooit:

They took our jobs!
Dat je de woorden ‘They took our jobs’ niet meer kunt lezen zonder een halve epileptische aanval op te wekken heeft alles te maken met South Park. Het idee dat immigranten (uit de toekomst?!), jongeren en machines onze banen inpikken is eentje die helaas maar al te vaak en al veel te lang terugkomt, maar South Park maakt sinds 2004 korte metten met elke redneck die zo denkt. Inmiddels is het een terugkerende grap, waarbij het zinnetje bij dorpsvergaderingen en andere redneck-activiteiten zo vaak herhaald wordt dat je met gebrabbel overblijft. THEY TUK ‘R DERR!

Gingers do have souls
Deze meme komt eigenlijk uit een video van de roodharige YouTuber CopperCab, die zo’n meester-troll is dat hij honderdduizenden volgers kreeg na zijn emotionele video over dat hij gepest werd met zijn rode haar. South Park maakt al sinds het begin keiharde grappen over roodharigen, met als briljante kers op de met sproeten bedekte taart de aflevering ‘Ginger Kids’, waarin Kyle Cartman omtovert tot ginger en hij de wereld dreigt over te nemen met zijn nieuwe soortgenoten. Zes jaar later, in 2010, komt CopperCab met de ‘Gingers do have souls’-video. Op zichzelf al hilarisch, maar de reactie van South Park maakt het nog veel beter. Dit was een reclame voor seizoen 14:

Sarah Jessica Parker lijkt op een paard
Mocht je onverhoopt afbeeldingen met Sexy and the City-ster Sarah Jessica Parker naast een foto van een paard zien, dan komt dat door South Park. Wanneer en waarom South Park de grappen precies begon te maken is een raadsel, maar in de aflevering ‘The Tale of Scrotie McBoogerBalls’ (2010) wordt de actrice vergeleken met een paard. Het resultaat zijn bijzonder veel afbeeldingen, waarvan je een hoop kunt vinden op www.sarahjessicaparkerlookslikeahorse.com.

Captain Hindsight
We kennen ze allemaal, van die toetsenbordkrijgers en andere bijdehante mensen die na elke gebeurtenis of zelfs tragedie weten wat we hadden moeten doen. South Park maakt er een superheld van; Captain Hindsight vult het scherm voor het eerst in seizoen 14, in de aflevering ‘Coon 2: Hindsight’, en hij is de superheld die we allemaal nodig hebben.

You’re gonna have a bad time
Nog een advies-meme, al kan deze ook gebruikt worden om de hebberigheid van banken en dergelijke te illustreren. De meme komt natuurlijk uit de aflevering ‘Margaritaville’, waarin een bankbediende een bankrekening voor Stan opent en vervolgens elk beetje geld dat binnenkomt met een beetje bureaucratie weet weg te toveren. “Aaaaaaaand it’s gone.” De meme gaat vaak gepaard met een beschrijving van hopeloze situaties:

We’re sorry
Na het Deepwater Horizon olie-lek moest het hoofd van oliegigant BP Oil een verontschuldigingsvideo maken, en South Park heeft niets van hem overgelaten. Daarin is namelijk een compilatie van het zinnetje ‘We’re sorry’ te zien, met de baas van BP die in heel rustgevende omgevingen zich keer op keer verontschuldigt. Hij aait een ijsbeertje, ligt naakt op een kleed, etc. Als een bekend persoon tegenwoordig een grote fout maakt kun je verwachten dat iemand er wel een ‘We’re sorry’-compilatie van maakt. Logan Paul na het filmen van een lijk? Check. Mark Zuckerberg na het lekken van Facebook-data? Check:

I thought this was America
Randy is een van de grappigste personages ooit, en dat komt mede door zijn iconische zin “I’m sorry, I thought this was America”, die hij dronken eruit stamelt als hij weer eens opgepakt wordt omdat hij iemand in elkaar slaat bij de honkbalwedstrijden van Stan. Want ja, dit is Amerika, en daar mag je jezelf toch verdedigen?

’Member?
De Member-berry’s zijn een van de meest recente memes; besjes die gemaakt zijn om ons te laten trippen op nostalgie, zodat we miljarden uitgeven aan nieuwe Star Wars-films. In South Park zijn ze al hilarisch, maar op het internet zijn ook nog veel nostalgische besjes te vinden. Zelfs in combinatie met de Pepperidge Farm Remembers-meme uit Family Guy!

Comments