'How I Met Your Robin'

Kunnen we Ted als verteller van How I Met Your Mother wel vertrouwen?

donderdag, 12. juli 2018

How I Met Your Mother lijkt op eerste blik een uitgebreid verhaal over een hopeloze romanticus die zijn kids vertelt hoe hij hun moeder heeft ontmoet. Nou, dat is natuurlijk wel waar, maar in de negen seizoenen is ontzettend veel irrelevante info gedeeld en volgde een climax waar menig fan van op zijn gat viel.

De vraag is daarom: kunnen we Ted eigenlijk wel vertrouwen? We krijgen de gebeurtenissen uit zijn verleden wel te zien, maar alleen vanuit zijn oogpunt en gebaseerd op zijn herinneringen, die hij te pas en te onpas verandert om zijn verhaal goedlopend te houden. Hieronder vind je acht redenen dat we Ted misschien niet kunnen vertrouwen, waarna je nooit meer hetzelfde naar HIMYM kunt kijken:

1. MacLaren’s
Negen van de tien van Teds verhalen beginnen in een kroeg, eindigen in een kroeg of vinden plaats in een kroeg. Ted en zijn vrienden hebben een riant alcoholprobleem, maar dat zullen ze nooit aan elkaar toegeven. Als je ouder wordt vergeet je al veel dingen die je in je twintigerjaren zijn overkomen, maar als je het grootste deel van die tijd ook nog eens dronken bent, is er weinig hoop meer over voor een goedlopend verhaal.

2. ”Kindvriendelijke verhalen”
Voor iedereen die af en toe een afleveringetje HIMYM kijkt lijkt het misschien alsof Ted erg zijn best doet om zijn levensverhaal zo kindvriendelijk mogelijk te houden. In de aflevering waarin Lily zich als een bitch gedraagt noemt hij haar een ‘grinch’; op Victoria’s laatste dag in New York liggen ze alleen maar in bed (als een stel konijnen) terwijl hij zegt dat ze de toerist uithangen in de stad; wanneer ze wiet roken heeft hij het over het eten van ‘een broodje’.

Allemaal eufemismen die geschikt zijn voor kinderlijke oortjes, maar in seizoen 1 horen we Marshall openlijk praten over wiet… Daar komt bij dat de vrienden zo vaak dronken zijn dat we het niet eens meer kunnen bijhouden, en dat Ted vertelt over ALLE meisjes met wie hij heeft gedatete of het bed in is gedoken, en dat waren er veel. Overdrijft hij om stoer te doen tegenover zijn kinderen? Nah, waarschijnlijk niet, maar als dit is wat hij tegen zijn kinderen vertelt, kunnen we alleen maar gissen naar de dingen die écht zijn gebeurd.

3. Blah blah!
Ted vertelt het verhaal dus jaren later aan zijn kinderen en was tijdens veel gebeurtenissen dronken, en als dat nog niet genoeg aanwijzingen zijn dat Ted dingen vergeet, dan zijn er altijd nog twee bijzondere dames.
Wat te denken van uhh… uhh… Blah Blah, wiens echte naam eigenlijk Carol is. Ted ontmoette haar op World of Warcraft, maar kon haar naam niet onthouden en noemde haar dus maar ‘Blah Blah’ omdat “ze zo genoemd wilt worden.”

Dan is er nog Honey, en aangezien zij gespeeld wordt door Katy Perry is het wel echt volstrekt absurd dat Ted haar naam niet kon onthouden. Hij noemde haar maar Honey omdat ze beeldschoon, maar ook ontzettend naïef is. En laten we niet vergeten dat ze Zoey’s nichtje is; wie is er nou het perfecte vriendje, Ted?!

4. Overdrijven is ook een vak
Als overdrijven echt een vak was, dan zou Ted nooit architect zijn geworden. Neem de aflevering ‘Okay Awesome’, waarin Marshall claimt uit het raam van hun appartement te zijn gesprongen. We zien het gebeuren, maar Ted weet dondersgoed dat ze op de derde verdieping wonen en een sprong uit het raam Marshall fataal zou worden.

Andere vormen van overdrijving? Nou, we willen het niet zeggen omdat het verhaal hilarisch is, maar de cock-a-mouse gaat ook een beetje ver. Een kruising tussen een kakkerlak en een muis in een veel te oud en smerig hotel klinkt leuk, maar als het beest later nog eens op bezoek komt in het appartement en door het raam naar buiten vliegt weten we zeker dat het niet echt is gebeurd.

5. Fill in the blanks
Ted vertelt regelmatig over dingen waar hij zelf onmogelijk bij kon zijn geweest en is er ook niet vies van om dan zelf te bedenken wat mensen gezegd zouden kunnen hebben. In de aflevering ‘Definitions’ zitten Robey en Barney opgesloten op Barneys kamer, maar in Teds hoofd heeft Robin het alleen maar over hoe een geweldig stel ze samen vormden. En ga maar na: kun jij je nog alle uitspraken van je vrienden van 10+ jaar geleden herinneren? Dacht het niet.

6. De ene vergissing na de ander
In ‘The Mermaid Theory’ is het overduidelijk dat Ted geen idee heeft wat er gebeurde. Lily en Barney hebben ruzie, maar hij haalt continu Barney en Lily door elkaar, vergeet waar ze zijn tijdens de ruzie, etc. etc. We komen er uiteindelijk achter dat Lily daar zwanger is, wat betekent dat Ted per ongeluk een jaar vooruit schoot in zijn verhaal; Lily was helemaal niet zwanger. Oeps.

Dat is slechts één voorbeeld van de shit die Ted vergeet en door elkaar haalt. Hoeveel verwarring was er daarnaast wel niet over de geit in zijn appartement, over het Pineapple Incident, en ga zo nog maar even door!

7. Het einddoel
Na de seriefinale waren veel fans nogal pissig, omdat ze het idee kregen dat Ted een geheime agenda had. Hij vertelt natuurlijk erg leuk over hoe hij de moeder ontmoette, maar het overgrote deel van het verhaal gaat over Robin en zijn gevoelens voor haar. En wat is het laatste wat we Ted zien doen in de serie? Jup, hij gaat naar Robin toe met de goedkeuring van zijn kinderen.

Was dat dan al die seizoenen het plan van Ted? Zielig doen over zijn liefde voor Robin om zo goedkeuring te krijgen en met haar te eindigen? We zullen het nooit weten, maar alles wijst erop…

8. Is Barney echt zo’n eikel?
Dus, als we er van uitgaan dat Ted het verhaal zo stuurt dat hij en Robin het perfecte koppel lijken, dan betekent dat dat hij iemand onder de bus moest flikkeren. In het bijzonder is dit Barney: een rijke zakenman met een mysterieus beroep, elke avond een andere vrouw en schijt aan alle normen en waarden van normale mensen.

Hij ruilde ooit een vrouw voor een stel ezels in een woestijn, liet ooit een vrouw alleen in een bos met een beer door haar auto te stelen en liegt dagelijks om mensen het bed in te lullen. Zijn plannen zijn vaak geniaal grappig, maar zwaar verontrustend en vaak ook illegaal. Daarom de vraag: kan een mens zó kwaadaardig zijn als Barney? Of is dit het werk van Ted, die naderhand alles overdrijft en Barney zo slecht laat lijken als menselijk mogelijk is, om vervolgens er met zijn ex-vrouw vandoor te gaan?

Comments