Leuk idee, hopeloze uitwerking

Wat is er gebeurd met Family Guy Online?

donderdag, 26. juli 2018

Een grote, virtuele versie van Quahog waarin (honderd)duizenden mensen kunnen rondlopen met zelfgemaakte personages, waarin de hele familie Griffin en iedereen die je uit de serie kent rondloopt en jouw hulp nodig heeft. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat was het ook; de gratis game kwam niet veel verder dan een testversie. Wat ging er fout?

Het oorspronkelijke idee van de MMORPG (eigenlijk MMLOL – Massively multiplayer, laugh-out-loud game), die gewoon vanuit de webbrowser opgestart kon worden, is leuk. De speler maakt een nieuw personage aan en kiest zijn favoriete personage uit de familie Griffin om te bepalen waar hij goed in is. Stewie is goed met langeafstandswapens, Peter kan tegen een stootje, Lois kan anderen genezen en Chris & Meg hebben opvallend veel onderarm-kracht, om maar een paar dingen te noemen.

Alle stemacteurs uit Family Guy werkten mee aan de game. Hun personages zijn verspreid door Quahog en hebben opdrachten voor de spelers, natuurlijk met de kenmerkende Family Guy-humor erin verwerkt. Spelers kunnen zelfs door het virtuele huis van de Griffins lopen, met daarin bijvoorbeeld Chris’ kamer en de aap in zijn kast (wat een details!).

Herbert the Pervert, Mayor West, Mort, Quagmire, allemaal waren ze van de partij, en op papier zou dat toch een onvergetelijke ervaring moeten opleveren voor Family Guy-fans. Maar wat blijkt; niet iedereen stond erom te springen geld uit te geven aan een gratis Family Guy-game, en 20th Century Fox wilde natuurlijk geld verdienen met in-game aankopen.

De betaversie van Family Guy Online ging in april van 2012 online, en op 21 december van datzelfde jaar trok 20th Century Fox - dat zelf de game maakte om waarschijnlijk zo veel mogelijk geld binnen te harken – de stop eruit. Helaas kreeg niet iedereen die gek genoeg was om er geld aan uit te geven, zijn geld terug.

We weten na het mogelijke geldgebrek niet waarom Family Guy Online precies stopte. In ieder geval gebeurde het in een periode waarin Family Guy-games verschrikkelijk slecht scoorden. Vaak zijn Family Guy-games – zoals Family Guy: The Quest for Stuff en Family Guy: Time Warped – gratis, maar dat houdt vaak ook in dat de kwaliteit om te huilen is.

Zelfs de consolegame Family Guy: Back to the Multiverse uit 2012 werd uitgekotst door critici en spelers, omdat het bijna niet te spelen was. Misschien was dat de aanleiding voor 20th Century Fox om Family Guy Online te begraven, waarna het na twee jaar nog eens geprobeerd werd met een mobiele game.

Van een succes was toen weer geen sprake, dus misschien moet Family Guy het maar bij tv houden. Dat, of 20th Century Fox moet Seth MacFarlane een hele game laten schrijven, en het maken ervan uitbesteden aan een betere ontwikkelaar. Want kom op, Quahog is wel een extreem vermakelijk decor.

Comments