De parodie-koningen slaan weer toe

Nog eens 8 films die South Park hilarisch misbruikt

donderdag, 16. augustus 2018

Celebs, rages, tv-programma’s en presidenten; South Park spaart niemand. Vaak resulteert dit in keiharde grappen over actuele zaken, maar soms houden Trey Parker en Matt Stone zich in. Bijvoorbeeld wanneer er weer eens een film op de hak wordt genomen.

Eerder zetten we er al eens vijftien voor je op een rij, maar omdat we niet genoeg kunnen krijgen van de knipoogjes en referenties naar films in South Park, vind je hieronder nog eens acht van zulke filmverwijzingen. Niet op chronologische volgorde dit keer:

S14 ‘Insheeption’ – Inception en A Nightmare on Elm Street (en Hoarders)
De filmreferentie die iedereen doorhad: een hele aflevering over Inception. Het is een gewaagde zet van de makers – Inception werd na zijn succes natuurlijk door alles en iedereen in de zeik genomen – maar ze lieten daarmee wel zien de onbetwiste parodie-koningen te zijn. In de aflevering hebben Stan en Mr. Mackey een verzamelprobleem, ze ‘hoarden’ veel te veel, en om achter de oorzaak van dat probleem te komen reizen de jongens af naar de dromen van Mr. Mackey, waar ze vast komen te zitten.

Ze maken vervolgens Inception zo hard belachelijk dat het eigenlijk niet meer grappig zou moeten zijn, maar dat is het toch. Van de intense achtergrondmuziek naar onmogelijke beschrijvingen van het verhaal en van tientallen mensen die Mackey’s dromen binnengaan en achter zijn jeugdtrauma’s komen, tot Freddy Krueger die zich in het plot mengt; de parodie is bijna net zo over de top als Inception zelf, en dat maakt het een van de beste South Park-afleveringen tot nu toe.

“It’ll be like a taco, inside a taco, within a Taco Bell that’s inside a KFC, within a mall that’s inside your dream!”

PS: dikke pluspunten voor het belachelijk maken van fans van Inception, die tegen critici dingen zeggen als “je bent gewoon niet slim genoeg om het verhaal van de film te snappen”.

S05 ‘Proper Condom Use’ – Mad Max 2
Wie de Mad Max-films nog wel een keer wil zien, moet dat doen voor hij South Park opnieuw helemaal kijkt. De serie zit namelijk bomvol referenties naar de reeks post-apocalyptische films, en een van de bekendste is ongetwijfeld de scene waarin Butters een fort van de meisjes benaderd en ze opdraagt gewoon weg te lopen:

S16 ‘A Nigthmare On Face Time’ – The Shining
Het duurde verdomme zestien seizoenen voor South Park eindelijk aan de haal ging met de klassieke thriller The Shining, maar het was het wachten waard. De aanleiding is het sluiten van de laatste Blockbuster-videotheek; in de aflevering koopt Randy zo’n filiaal en hij verliest zichzelf compleet in de winkel. De inwoners van South Park geloven dat het spookt in de Blockbuster-winkel, waardoor niemand naar binnen wil, maar toch dwingt Randy zijn hele familie op Halloween-avond te werken.

Helaas hadden de jongens plannen om als de Avengers deur aan deur snoep te verzamelen, waardoor Stan noodgedwongen meedoet via een iPad op wielen. Uiteindelijk zien de jongens een winkeloverval, gaan ze naar binnen, en wordt Stans iPad ontvoerd. De dieven martelen Stan, digitaal, en ondertussen vat Randy’s winkel vlam. Om alles mee te krijgen moet je de hele aflevering zien, maar het einde is zo’n fantastische knipoog naar het einde van The Shining dat we die je niet kunnen onthouden:

S07 ‘Toilet Paper’ – Silence of the Lambs / The Godfather Part II
In Silence of the Lambs staat een maniak centraal die mensen opeet en in alles wat hij doet ontzettend intimiderend (en slim) overkomt. Hoe kun je zoiets op de hak nemen in een serie over kinderen? Nou, een huis in South Park wordt bedekt met toiletpapier, en aangezien alleen een monster zoiets zou kunnen doen schakelt politieagent Barbrady de hulp in van een maniak genaamd Josh, een achtjarig jochie dat in isolatie vastzit omdat hij een te groot gevaar vormt als hij toiletpapier vindt.

De aflevering neemt een wending wanneer Cartman, a la The Godfather Part II, Kyle meeneemt op een bootritje in een mistig meer. Het blijkt dat Kyle meer weet over het toiletpapier, en terwijl hij zijn hart eindelijk lucht slaat Cartman toe met een honkbalknuppel. Zo’n zachte, voor kinderen, wat toch niet heel veel uithaalt.

S08 ‘Something Wall Mart This Way Comes’ – Something Wicked This Way Comes / Poltergeist / The Matrix: Reloaded / Independence Day
Soms komt er een aflevering lang waarin de makers helemaal losgaan en de ene na de andere filmreferentie naadloos in elkaar overlopen. Een Wall-Mart wordt gebouwd in South Park en het hele dorp raakt verslaafd aan alle koopjes (die ze niet nodig hebben). De jongens besluiten na een tijdje dat ze de winkel moeten stoppen, en komen in het hart van de supermarkt een man tegen die Wall-Mart claimt te zijn.

De hele scene is een hilarische versie van een iconische scene in The Matrix: Reloaded, gevuld met onzinnig filosofisch gepraat en alle grappen die je maar kunt bedenken over een man die in een kamer zit met honderden televisies aan de muur. Het lukt ze hem te verslaan en de winkel verdwijnt zoals het huis in de horrorfilm Poltergeist ook deed.

Om het af te maken zitten er een hoop (hehe) terugkerende grappen in de aflevering, in het bijzonder Cartmans claim en weddenschap met Kyle over dat mensen die sterven in hun broek poepen.

S09 ‘Die Hippie, Die’ – The Core & 28 Days Later
Die Hippie, Die is een waanzinnige aflevering, al is het alleen omdat Cartman een held blijkt te zijn. Hij is in bijna elke aflevering wel de grootste eikel van de wereld, maar als een stel hippies die de wereld willen redden door niets te doen en wiet te roken een festival organiseren in South Park, wordt Cartman ingeschakeld door de burgemeester.

Net als in de film The Core verzamelt Cartman een groep wetenschappers om hem te assisteren. Inclusief Chef, die als enige zwarte man zichzelf kan opofferen om de witte wetenschappers te beschermen – inderdaad, Cartmans woorden. In de film moet de crew naar de kern van de aarde afreizen met een gigantische boor, en in South Park moet Cartman het podium van het muziekfestival bereiken. Een bloederige boorsessie volgt, Chef offert zichzelf op wanneer de boor vast begint te lopen in de hippie-massa, en om het af te maken komen enkele hippies op ze af als zombies in 28 Days Later.

S11 ‘D-Yikes!’ – De film 300
Hoe Trey Parker en Matt Stone ooit verzonnen om de keiharde en belachelijk over de top actiefilm 300 belachelijk te maken door gespierde Spartanen met ontblote bovenlijven te vervangen door Ms. Garrison in haar favoriete lesbische bar, is een raadsel. Toch wordt de aflevering bijzonder grappig wanneer de Persen haar lesbische bar dreigen in te nemen, en Ms. Garrison a la 300 (inclusief te veel slo-motion) een offensief start. Dat ze uiteindelijk in bed belandt met ‘Xerxes’, die zelf ook een vrouw blijkt te zijn, is fucked up en grappig tegelijkertijd. Wij kunnen in ieder geval niemand ooit meer het woord ‘scissor’ uit horen spreken zonder in lachen uit te barsten. Scissor me, Xerxes!

S11 ‘Night of the Living Homeless’ – Dawn of the Dead/Night of the Living Dead/Day of the Dead/etc.
Zombies waren zó populair dat ook South Park er niet onderuit kon ze belachelijk te maken. Hoe? Met behulp van daklozen, natuurlijk! Waar de zombies in Night of the Living Dead nog ‘Brains!’ schreeuwen, kunnen de daklozen in South Park alleen maar om ‘change’ (kleingeld) schreeuwen, en dat gaat veel te goed samen. De daklozen gaan zo ver dat de mensen die de plaag overleven uiteindelijk op het dak van een wijkcentrum belanden (net als in Dawn of the Dead).
Het grappigste moment in de aflevering is ongetwijfeld wanneer Randy zijn eigen kleingeld verliest, en hij als door een zombiebeet een van de daklozen wordt.

Comments