De koningen van controverse

12 momenten waarop South Park misschien wel te ver ging

woensdag, 29. augustus 2018

We zijn bij Comedy Central natuurlijk niet vies van controversiële series, en als we het over dat onderwerp hebben spant South Park toch vaak de kroon. De afleveringen, die vaak binnen een week gemaakt worden, haken in op de actualiteit zoals geen andere serie dat kan – maar vaak gaan ze wel erg ver in hun parodieën.

Vandaag bekijken we of ze ook té ver kunnen gaan, die Trey Parker en Matt Stone, met hun briljante maar fucked up geesten. Hieronder vind je twaalf van de meest controversiële momenten uit 21 seizoenen South Park (in willekeurige volgorde); of ze te ver gaan laten we aan jou over.

“Fuck em all to death!” (Sponsored Content, seizoen 19)
Deze specifieke scène werd niet uitgezonden in Nederland, maar wel over de rest van de wereld. In deze aflevering staan de Amerikaanse presidentverkiezingen namelijk centraal, met Mr. Garrison in de plek van Donald Trump. Omdat het zo over de top is en overduidelijk een sneer naar Trump moet voorstellen, vonden velen de “Fuck em all to death!”-uitspraak van Garrison wel kunnen.

Toch werd hij niet uitgezonden in Nederland, en dat heeft alles te maken met de aanslagen in Parijs in november van 2015. De aflevering zou kort daarna uitgezonden worden, maar de scene waarin Mr. Garrison gevraagd wordt hoe hij met Syrische vluchtelingen wil omgaan als hij president wordt, werd toch maar achter de hand gehouden. In het officiële statement van Comedy Central NL werd een link geplaatst naar de volledige aflevering, zodat iedereen ‘m toch kon bekijken als ze dat willen.

De verkrachting van Indiana Jones (The China Probrem, seizoen 12)
De aflevering The China Probrem is in zijn geheel controversieel. Bovenop de titel zien we daarin Cartman en Butters zich verkleden als wandelende Chinese stereotypes, om nog maar te zwijgen over Cartmans ‘American Liberation Front’, om de Chinezen Amerika uit te krijgen.

Het ergste van de aflevering is echter de verkrachting van niemand minder dan filmheld Indiana Jones, door regisseurs George Lucas en Steven Spielberg. Het was niet genoeg om gewoon te zeggen dat de film Indiana Jones and the Crystal Skull harige ballen zoog, dus laten de makers op beeld zien hoe Indiana Jones verkracht wordt door Spielberg en Lucas. Niet één keer, maar in drie verschillende scènes. Toch wel schokkend voor nietsvermoedende Indiana-fans... en fans van Star Wars:

Scott eet zijn ouders op (Scott Tenorman Must Die, seizoen 5)
Wie Cartman zegt, zegt bijna meteen Scott Tenorman. Of in ieder geval chili con carne, want dat is waar Scotts ouders in belandden nadat ze vermoord werden door onze favoriete dikzak. Om het nog zesduizend keer zo erg te maken schotelt Cartman de nietsvermoedende Scott een kommetje Chili voor, en natuurlijk eet hij het op. Scott barst in tranen uit wanneer Cartman zijn geheimpje onthuld, en om het nog even erger voor hem te maken is Scotts favoriete band Radiohead erbij aanwezig, die meteen vertrekken zodra ze zien wat voor watje Scott eigenlijk is.

Randy zegt het n-woord (With Apologies to Jesse Jackson, seizoen 11)
Stan Marsh, een South Park-legende, speelt mee in het tv-programma Wheel of Fortune. Op een gegeven moment krijgt hij de hint ‘people who annoy you’, en het speelbord laat “N_GGERS” zien. Het correcte antwoord was ‘Naggers’, maar dat is zeker niet wat Randy zegt. Hij zegt zonder blikken of blozen het n-woord, waarna in de rest van de aflevering dat woord nog eens 42 keer wordt gezegd.

Het is natuurlijk ontzettend controversieel, en veel mensen vonden dat South Park hier te ver ging. Anderen vonden de aflevering juist fantastisch, omdat het met humor laat zien hoe andere rassen ermee omgaan als ze het n-woord horen uit de mond van iemand die het wél kan zeggen.

Oh, en in deze aflevering worstelt Cartman met een lilliputter. Uhh, klein persoon.

Mohammed in beeld (Super Best Friends / Cartoon Wars I & II / 200 & 201, seizoenen 5 & 14)
De vijf afleveringen die we hier noemen hebben één ding gemeen: de South Park-makers probeerden om de profeet Mohammed erin te verwerken. Zoals je ongetwijfeld wel weet is het volgens het geloof verboden om de profeet af te beelden, maar South Park probeerde het toch. In de befaamde Family Guy-afleveringen (200 & 201) moest Mohammed een terugkerend personage worden, en dat is de reden dat die afleveringen in veel delen van de wereld niet werd uitgezonden, of dat er ontzéttend veel in geknipt moest worden alvorens het op tv mocht.

In seizoen 5 kregen Trey Parker en Matt Stone al dreigementen hun kant op gestuurd, maar tegen seizoen 14 was de maat echt vol en begon ook Comedy Central zich zorgen te maken. Veel van die afleveringen worden om die reden alsnog niet laten zien, of de scenes waar Mohammed in te zien is worden vervangen door de tekst “Comedy Central has refused to broadcast an image of Mohammed on their network.” Wel zo veilig voor iedereen die aan de serie meewerkt.

Steve Irwin draagt geen kostuum (Hell On Earth 2006, seizoen 10)
Grappen maken over Steve Irwin kan inmiddels wel, al weet misschien niet iedereen meer wie deze dierenvriend was. Desalniettemin ging South Parks gebruik van Irwin voor velen veel te ver. Enkele dagen na de dood van Irwin verschijnt een aflevering waarin Satan een Halloween-feestje geeft, en wie verschijnt er ook? Steve Irwin, inclusief de pijlstaartrog die hem fataal werd (hij werd in zijn borst gestoken). Het kostuum gaat zelfs Satan te ver, en hij zegt daarbij dat het veel te vroeg is daarvoor.

Irwin zegt dat hij de echte Steve is, en Satan reageert erop door hem naar buiten te schoppen. Want ja, eigenlijk had Steve hier geen kostuum aan, wat wel de dresscode is. De weduwe van Steve Irwin sprak na de aflevering haar zorgen uit en was bang dat haar kinderen hem ooit te zien zouden krijgen.

Red Rocket! (Proper Condom Use, seizoen 5)
Hier kunnen we kort over zijn. In deze aflevering laat Mr. Garrison aan peuters zien hoe ze een condoom moeten omdoen door zijn mond te gebruiken, en Cartman toont de jongens hoe hij Kenny’s hond kan “melken”, terwijl hij luidkeels “red rocket!” schreeuwt. Zwaar fucked up.

De paus krijgt menstruatiebloed in zijn gezicht (Bloody Mary, seizoen 9)
South Park heeft de woede op de hals gehaald van vele Christenen, en deze aflevering draagt daar zeker aan bij. Randy is ernstig ziek, hij is namelijk een alcoholist, en niets lijkt hem te kunnen helpen, tot er een heilig beeld van Maria in de buurt lijkt te bestaan. De ‘echtheid’ van het wonder wordt bepaald door Paus Benedictus XVI, die we langzaam naar het beeld zien lopen, om vervolgens rijkelijk ondergespoten te worden door menstruatiebloed van het standbeeld. Zijn reactie? Duimpje omhoog.

Cartman en Kyle krijgen aids (Tonsil Trouble, seizoen 12)
Cartman laat zijn amandelen verwijderen, maar dat gaat ernstig fout. Hij krijgt onverhoopt aids, tot genoeg van Kyle. Om hem terug te pakken voor zijn gelach spuit Eric zijn eigen bloed in Kyle. Gelukkig heeft Cartman een plan, en reizen ze samen af naar bastetballer Magic Johnson, die al meer dan vijftig jaar aids heeft maar een normaal leven leidt.

Nu wordt het pijnlijk, want het blijkt dat Magic Johnson zijn aids de baas is omdat hij omgeven is door geld (zijn bed is er zelfs van gemaakt). De kinderen spuiten uiteindelijk gepureerd geld bij zichzelf binnen, wat alles oplost. Moraal van het verhaal? Geld kan leiden naar een aids-medicijn, en iedereen die geen geld bezit heeft pech.

De Engelse koningin pleegt zelfmoord (The Snuke, seizoen 11)
Deze parodie op de serie 24 is hilarisch, maar bevat een scene die volgens vele Engelsen veel te ver ging. Cartman stuit op een terroristisch complot, met Hillary Clinton aan het hoofd. Ze heeft een bom in haar vagina (een Snuke), en gek genoeg is dat niet eens het ergste moment uit de aflevering.

Het blijkt namelijk dat ook de Engelsen bij het complot zijn betrokken, om zo een einde te maken aan de ‘Amerikaanse revolutie’. Wanneer hun plannen falen – de houten schepen waarmee ze Amerika aanvallen worden hopeloos gebombardeerd -, belt iemand met de koningin om haar op de hoogte te brengen. Ze stopt vervolgens zonder iets te zeggen een pistool in haar mond en haalt de trekker over, om over de details (lees: rondvliegende stukjes hersens) nog maar te zwijgen.

Christopher Reeve eet foetussen (Krazy Kripples, seizoen 7)
Alsof de titel ‘Krazy Kripples’ op zich niet al te ver gaat, maakt South Park het nog bonter door Superman-acteur Christopher Reeve erbij te betrekken. De beste man is zijn eigen handicap namelijk de baas (in het echt waren al zijn ledematen ook verlamd), en later in de aflevering blijkt hoe hij dat doet. Hij trekt foetussen open alsof ze blikjes drinken zijn, en zuigt hun ‘juices’ eruit om zichzelf in leven te houden. Reeve stierf ruim een jaar na de aflevering.

Dierenorgie (Woodland Critter Chrismtas, seizoen 18)
South Park hoeft niet altijd op de actualiteiten in te springen om te ver te gaan, zo blijkt maar wanneer de Woodland Critters weer eens centraal staan in een aflevering. Alsof het niet genoeg is dat de schattige diertjes de duivel blijken te aanbidden en de Antichrist willen oproepen, houden ze ook nog eens een veel te detailleus in beeld gebrachte orgie met elkaar. Dieren die seks met elkaar hebben, bedekt in bloed en andere smerigheden. Damn.

Comments