Meer dan alleen random grappen

Acht van de beste muzieknummers uit Family Guy

woensdag, 10. oktober 2018

Van buitenaf lijkt Family Guy een nogal lompe serie vol willekeurige grappen en grof taalgebruik. Hoewel dat ook waar is, ontbreken er nog een paar onverwachte kwaliteiten uit die beschrijving. Met name de muziek.

Ja, de makers van Family Guy – in ieder geval Seth MacFarlane – zijn erg muzikaal. Tijd om dat te bewijzen, met acht van de grappigste en mooiste Family Guy-liedjes op een rij:

1. Surfin’ Bird (The Bird is the Word)
De kans is groot dat als je aan Family Guy-muziek denkt, dit nummer als eerste in je opkomt. Niet heel gek, natuurlijk, want Peter die het nummer ‘Surfin’ Bird’ ontdekt is een van de grappigste momenten uit de hele serie; in ieder geval een van de meest irritante.

“Don’t you know, about the bird, well Peter is gonna tell you about the bird!” De Family Guy-video op YouTube met de meeste views (85 miljoen):

2. The Freaking FCC
Dat een over the top grove serie als Family Guy het vaak op de stok krijgt met de waakhonden van de Amerikaanse media, is geen verrassing. Zo krijgen de makers regelmatig de volle laag van de FCC, De Federal Comunications Commission, dat onder andere “advies” geeft over wat wel en niet gezegd mag worden. Kort gezegd willen ze daar het Amerikaanse volk niet al te veel gevloek, naakte en andere duistere zaken te zien krijgt op televisie – iets wat Family Guy belachelijk vindt.

Zo belachelijk dat een van de populairste Family Guy-nummers over deze FCC gaat, en in het nummer wordt alles waar ze voor staan met de grond gelijk gemaakt:

3. Shipoopi
Af en toe komen er van die nummers voorbij in Family Guy waarvan we niet meteen weten of ze die zelf hebben bedacht. Bij Shipoopi is dat ook het geval; het nummer is net iets te catchy en specifiek om door de willekeurige meesterbreinen van Family Guy verzonnen te zijn. Maar dat maakt niet uit, Peters random Shipoopi-cover tijdens een American Football-wedstrijd is hét Family Guy-nummer dat je direct laat dansen (en misschien zelfs zingen):

4. A Bag of Weed Song
Family Guy is al weer zo oud dat er een tijd was waarin ze een pro-wiet-nummer konden maken en er een flinke impact op de wereld mee konden hebben. Nou ja, de ‘A Bag of Weed Song’ ging de wereld over als een laaiend vuurtje, en dat komt niet eens door de boodschap die Brian en Stewie verkondigen. Stiekem is de muziek zelf namelijk erg leuk. Enne, die wiet verklaart wel veel van de bizarre grappen uit de serie:

5. Can’t Touch Me
Weinig series kunnen er mee weg komen om een Can’t Touch Me-cover te maken, maar daar hebben ze bij Family Guy goed over nagedacht. De muziek is net uniek genoeg, zodat de makers niet aangeklaagd kunnen worden door de advocaten van M.C. Hammer. En daarbij is het een perfect Peter Griffin-liedje; hij denkt continu dat hij boven de wet staat, en legt dat nu eindelijk eens uit in muziekvorm:

6. Aids Song
Laat het maar aan Family Guy over om keiharde onderwerpen hilarisch te maken! Nou ja, de meningen waren nogal verdeeld toen ze in eens met de Aids Song op de proppen kwamen, vooral omdat het een verschrikkelijk iets is, maar de hele wereld kan het er over eens zijn dat áls je Aids oploopt, je het nieuws zo te horen wilt krijgen:

7. It’s a Wonderful Day for Pie
De kwaliteit van de Family Guy-muziek is zoals je ziet verrassend goed, en ‘It’s a Wonderful Day for Pie’ doet er nog een schepje bovenop. Het uitstekende taartlied wordt namelijk gezongen wanneer Stewie en Brian naar het Disney-universum reizen, inclusief herkenbaar animatiewerk (en uhh, antisemitisme):

8. All I Really Want for Christmas
Laat het maar aan de Griffins (en de rest van Quahog) over om eerlijk te zijn over wat ze écht willen voor kerst. Toegegeven, de waslijst aan verlangens is een tikkeltje onmogelijk, maar geeft wel aanleiding voor een hilarisch kerstliedje. Eentje die inmiddels al tien miljoen keer bekeken is op YouTube. Een kerstklassieker?

Comments