Al Gore met cape én baard

South Park-makers zeggen op eigen manier sorry voor ontkennen klimaatverandering

dinsdag, 11. december 2018

Aardverwarming én hartverwarming in een van de nieuwste afleveringen van South Park. De makers van de serie deden namelijk iets wat ze nog nooit eerder hebben gedaan: hun verontschuldigingen aanbieden. Niet letterlijk, maar de terugkeer van Al Gore is bijzonder. Excelsior!

We beginnen bij het begin, 2005. In de aflevering Two Days Before the Day After Tomorrow gaat South Park uitgebreid in op het broeikaseffect. Iedereen in South Park is panisch door ‘Global Warming’ – op een gegeven moment rennen ze er zelfs voor weg.

Het is overduidelijk dat de opwarming van de aarde in deze aflevering wordt weggezet als grap. Randy kleedt zich alsof hij in een ijstijd leeft en de South Park-inwoners geven Global Warming de schuld voor Stans praktijken met een speedboat en het slopen van een dam.

Maar dat is niet alles, want ook in de aflevering ManBearPig maken ze er een grap van. Ditmaal is vooral ex-vicepresident van de VS Al Gore de lul. Hij maakte in 2006 een documentaire over het broeikaseffect, en enkele weken later kwam hij gehuld in een cape in South Park voor. En hij is “super cereal.”

De karikatuur van Al Gore waarschuwt niet voor Global Warming, maar voor een ding dat hij ManBearPig noemt. Uiteindelijk leidt hij de kinderen op een zoektocht naar het mythische wezen, zonder geluk…

Al Gore werd keihard in de zeik genomen, zoveel dat het wel leek alsof Trey Parker en Matt Stone (de makers van de serie) het broeikaseffect ontkennen. Of dat écht zo is weten we niet, maar het is opvallend dat er twaalf jaar later twee nieuwe ManBearPig-afleveringen uitkomen. Ineens is ons milieu geen grap meer.

Wel is het weer raak voor de inwoners van South Park. ManBearPig is terug en hij zint op wraak. Er vallen nu echt doden en terwijl mensen uit elkaar worden gescheurd blijven anderen ontkennen dat hij bestaat – klimaatontkenners zijn nu de pineut. Belangrijker is de terugkeer van Al Gore, ditmaal als een wijze superheld.

We zullen de afleveringen verder niet spoilen, de glorieuze terugkeer van Super Cereal Al Gore is iets om mee te maken. Of deze ode aan Gore en ManBearPig betekent dat South Park zijn excuses aanbiedt mag je zelf beslissen, maar de aanwijzingen zijn er.

Comments